Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων (18 έως 26 Νοεμβρίου 2017), με κεντρικό θέμα «Επαναχρησιμοποίηση και επισκευή: Δώστε του μια νέα ζωή», σημειώνει  έναν αριθμό ρεκόρ 13.410 δράσεων μείωσης απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και ανακύκλωσης υλικών, καθώς και καθαρισμοί σε 30 διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη και αλλού μεταξύ.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2009 με στόχο την πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων. Οι οκτώ προηγούμενες εβδομάδες είχαν μια αυξανόμενη επιτυχία δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο φορέων και πολιτών που ενεργοποιήθηκαν στη διάρκειά τους. Μαζί με τις φετινές δράσεις, από το 2009 έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων έφτασε συνολικά τις 87.221 δράσεις.
Κατά μέσο όρο ένας Ευρωπαίος πολίτης πετάει περίπου 476 κιλά σκουπίδια το χρόνο (πηγή Eurostat 2015), ενώ ανακυκλώνονται σχεδόν τα μισά (μόλις 46% των δημοτικών απορριμμάτων των 27 χωρών της ΕΕ κατέληγε στην ανακύκλωση ή την κομποστοποίηση το 2015, σύμφωνα με τη Eurostat) –σε ορισμένες χώρες δε γίνεται σχεδόν καθόλου ανακύκλωση. Γι’ αυτό χρειάζονται πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Στην Κρήτη μετά από πρόσκληση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!» συμμετέχουν στη φετινή Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων 2017 συνολικά 47 διαφορετικοί φορείς και σχολεία και από τους τέσσερις νομούς του νησιού, ενεργοποιώντας συνολικά 2.500 περίπου πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά.
Οι δράσεις στην Κρήτη μετά από την πρόσκληση του ΚΠΕ Βάμου περιλαμβάνουν Ανταλλαγή βιβλίων και παιχνιδιών καθώς και Εργαστήρια Κατασκευής πάνινης τσάντας. Σε μια προσπάθεια μείωσης της πλαστικής τσάντας μιας χρήσης και στήριξης αυτών των εργαστηρίων, το ΚΠΕ Βάμου δημιούργησε τρία μικρά βιντεοκλίπ με οδηγίες κατασκευής πάνινης τσάντας με επαναχρησιμοποίηση παλιών υφασμάτων, τα οποία ανάρτησε στο ιστολόγιό του για να πάρουν μερικές ιδέες όσοι επιθυμούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Η έναρξη των δράσεων έγινε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Χανίων και τον Δήμο Χανίων, με  Δράση Ανταλλαγής Βιβλίων και Παιχνιδιών, από τις 10 π.μ έως τις 1μ.μ, στο Δημοτικό Κήπο Χανίων προωθώντας έτσι την ιδέα της Επαναχρησιμοποίησης και της Μείωσης των Απορριμμάτων.
Σκοπός της Ημέρας Επαναχρησιμοποίησης που γίνεται για τέταρτη σχολική χρονιά είναι η ευαισθητοποίηση για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε και χρήματα να ξοδεύονται λιγότερα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη.
Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών στη μείωση των απορριμμάτων, η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της συνεργασίας καθώς και της εργασίας σε ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου