Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ 2017

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου οργανώνει δράση για την 4η Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης των Απορριμμάτων (18-26 Νοεμβρίου 2017) στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!» που συντονίζει, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και σχολείων από όλη την Κρήτη, σε ημέρα που έχει  επιλέξει κάθε ομάδα από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 έως Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017.
Η έναρξη των δράσεων θα γίνει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Χανίων και τον Δήμο Χανίων, με  Δράση Ανταλλαγής Βιβλίων και Παιχνιδιών, από τις 10 π.μ έως τις 1μ.μ, στο Δημοτικό Κήπο Χανίων προωθώντας έτσι την ιδέα της Επαναχρησιμοποίησης και της Μείωσης των Απορριμμάτων.
Συμμετέχουν 47 σχολεία και φορείς, 65 ενήλικοι και 2.407 μαθητές από όλη την Κρήτη με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε χώρο που έχει επιλέξει ο κάθε συμμετέχοντας (σχολείο ή άλλος χώρος).  
Σκοπός της δράσης αυτής που γίνεται για τέταρτη σχολική χρονιά είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας,  μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων πολιτών για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε και χρήματα να ξοδεύονται λιγότερα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη.
Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών στη μείωση των απορριμμάτων, η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της συνεργασίας καθώς και της εργασίας σε ομάδες..
Στα πλαίσια αυτά συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, σχολεία και άλλοι φορείς που οργανώνουν δράσεις όπως:
  • «Βιβλία- παιχνίδια που αλλάζουν χέρια»
Επαναχρησιμοποίηση βιβλίων/ Παιχνιδιών:
Η δράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει Ανταλλαγή βιβλίων / Παιχνιδιών ή και Δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης/ παιχνιδοθήκης ή βιβλιοθήκης της τάξης μας με βιβλία ( ή παιχνίδια) που φέρνουμε από το σπίτι, βιβλία που διαβάσαμε και δεν τα χρειαζόμαστε πια, βιβλία που θέλουμε κι άλλοι να τα διαβάσουν, βιβλία που ξέμειναν στη δική μας βιβλιοθήκη και μπορεί κάποιος άλλος ή κάποια άλλη να θέλει να τα διαβάσει! Φέρνουμε βιβλία λογοτεχνικά ή παιδικά, όχι εγκυκλοπαίδειες και επιστημονικά συγγράμματα!
  • «Φτιάχνω τη δική μου τσάντα»
Εργαστήριο Επαναχρησιμοποίησης:
Στη δράση αυτή μπορούμε για παράδειγμα να οργανώσουμε Εργαστήριο κατασκευής πάνινης τσάντας αξιοποιώντας παλιά υφάσματα και ρούχα όπως π.χ. ένα παλιό μπλουζάκι, προωθώντας τη μείωση της πλαστικής σακούλας, που και σπατάλη ενέργειας είναι, και κοστίζει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον (σκουπίδια, ζώα που πνίγονται ή αρρωσταίνουν τρώγοντας κομμάτια πλαστικό) και την υγεία μας (επικίνδυνη καύση πλαστικών, πλαστικά κομμάτια που καταλήγουν στη διατροφή μας). Με τη φαντασία μας μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπες πάνινες τσάντες ζωγραφίζοντάς τες, αξιοποιώντας κομμάτια από διαφορετικά υφάσματα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου