Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Δράση για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 22/09/14

: Δράση για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Καμπάνι

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, οργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων Δράση για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Καμπάνι Ακρωτηρίου Χανίων τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, στις 10 το πρωί.
 Η δράση θα περιλαμβάνει εκπαίδευση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή με τη χρήση ποδηλάτων και μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που υπάρχουν στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, με τη συμμετοχή 25 μαθητών και δύο εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού σχολείου Χανίων.
Στόχος της δράσης είναι η κυκλοφοριακή αγωγή καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα τροχαία ατυχήματα και μέσω αυτών των γονέων τους και της τοπικής κοινωνίας.
Τα αλλεπάλληλα τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα, ενώ άλλα οδηγούν σε οικογενειακά και προσωπικά δράματα, θέτουν επί τάπητος τόσο το θέμα του οδικού δικτύου της Κρήτης όσο και το μέγα ζήτημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής, της εκπαίδευσης των πολιτών και της καλλιέργειας διαφορετικής οδικής συμπεριφοράς. Την ανάγκη για Κυκλοφοριακή Αγωγή μαρτυρούν τόσο τα περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ όσο και το κυκλοφοριακό χάος με ΙΧ και μηχανές που παραβιάζουν πεζόδρομους, παρκάρουν σε πεζοδρόμια και κλείνουν διαβάσεις αναπήρων, ΙΧ που φτάνουν πάνω στην άμμο στις παραλίες και στα ακρωτήρια απειλώντας παιδιά και πεζούς κοκ. Η υπερβολική χρήση ΙΧ συμβάλλει επίσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης και τα Χανιά είναι μια πόλη με νέφος, όπως έχουν διαπιστώσει και έρευνες του ΤΕΙ Κρήτης, κυρίως εξαιτίας των ΙΧ, μιας και δεν υπάρχει βιομηχανία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στην κλιματική αλλαγή.

Μεγάλο ρόλο στην Κυκλοφοριακή Αγωγή μπορούν να παίξουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στα σχολεία αλλά και τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπως αυτό που υπάρχει στο Καμπάνι Ακρωτηρίου στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου