Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2023

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου, προγραμματίζει την υλοποίηση περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την περίοδο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί είναι τα εξής:

1)  «Αλλάξτε συμπεριφορές…ΑνακυκλωS.O.S.τε!». Στόχος του Προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές-τριες με την έννοια και τη σπουδαιότητα της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, απορριμμάτων.  Να μάθουν τι και πως πρέπει να ανακυκλώνουν, και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.  (Επαναχρησιμοποίηση υλικών για την κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων - Εξοικονόμηση πόρων).

2)  «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη». Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία με την Ελιά και το Λάδι, η αναγνώριση της αξίας τους στη φύση, τον πολιτισμό, την υγεία κι η προώθηση υγιεινών τρόπων διατροφής με βάση την κρητική και μεσογειακή διατροφή.

3)  «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό». Στόχος του Προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές την αναγκαιότητα, την εξοικονόμηση - ορθή χρήση και την προστασία του νερού στη φύση, τόσο για το ανθρωπογενές όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

4)  «Μεσόγειος: Η θάλασσα που μοιραζόμαστε». Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τη θαλάσσια ζωή και την βιοποικιλότητα της, η αναγνώρισης της οικολογικής αξίας της θάλασσας κι ιδιαίτερα της Μεσογείου, η ευαισθητοποίησή τους για τα προβλήματα της θαλάσσιας ζωής κι η ενεργοποίησή τους για την αντιμετώπισή τους. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συμβολή του ΚΠΕ Βάμου στη Δεκαετία του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που ξεκινάει το 2021.

5)  «Αλλάζω για το Κλίμα».  Στόχος του Προγράμματος είναι να συζητήσουμε για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην καθημερινή μας ζωή και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αλλαγή καταναλωτικών και κυκλοφοριακών συνηθειών, τρόπους προστασίας και αύξησης των αποθεμάτων νερού και των χώρων πρασίνου, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

6)  «Μια βόλτα στα Χανιά, 5.500 χρόνων». Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία με την Παλιά Πόλη των Χανίων, τα μνημεία και την ιστορία τους, η συνειδητοποίηση της αξίας της και της ανάγκης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος, η αναζήτηση τρόπων προστασίας της.

7)  «Περπατώ εις το Δάσος». Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία με το δάσος (βιοποικιλότητα κ.α.), η συνειδητοποίηση της αξίας του κι η αναζήτηση τρόπων προστασίας του δάσους.

8)  «Ο μαγικός κόσμος των σπηλαίων». Στόχος του Προγράμματος είναι:

-   να γνωρίσουν οι μαθητές τον άγνωστο αυτό κόσμο των σπηλαίων και ό,τι αυτός περικλείει (ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, σπηλαιόβιοι οργανισμοί και νυχτερίδες, σπηλαιοθέματα και διάκοσμος, μυθολογία, ιστορία, λαϊκές παραδόσεις και θρύλοι). 

-  να κατανοήσουν ότι τα σπήλαια είναι ένα κλειστό οικοσύστημα που κινδυνεύει από κάθε είδους ανθρώπινες επεμβάσεις. Να ευαισθητοποιηθούν και να εκτιμήσουν την αξία του κλειστού οικοσυστήματος του σπηλαίου και την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας του.

-  να επισκεφθούν και να εργαστούν μέσα σε σπήλαια και να ξεπεράσουν το φόβο που συχνά συνεπάγεται από την άγνοια και την όλη μυθοπλασία που σχετίζεται με αυτά.

9)  «Το σχολείο μας πρασινίζει: αρώματα, χρώματα, γεύσεις στο σχολικό κήπο». Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τη βιοποικιλότητα της Κρήτης,  η αναγνώριση της σημασίας της στην οικολογική ισορροπία, τη διατροφή και την υγεία μας καθώς και το πρασίνισμα των σχολικών χώρων.

10) «Οικοτουρισμός στην περιοχή μας». Στόχος του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, την ιστορία του τόπου, τις ασχολίες των κατοίκων, τις καθημερινές τους δραστηριότητες, το φυσικό κάλλος και το δομημένο περιβάλλον της περιοχής. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο χωριό Βάμος.

11) «(Δια)τροφή για σκέψη».  Στόχος του νέου αυτού Προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και κοινωνικές ομάδες σε μια συλλογική δράση προβληματισμού σχετικά με τη σύνδεση της Διατροφής με τις έννοιες «Φέρουσα ικανότητα», «Παραδοσιακή διατροφή», «Σπατάλη φυσικών πόρων», «Υγιεινή διατροφή», «Αειφορία των τοπικών κοινωνιών», «Μείωση του οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος».

Παράλληλα, οι μαθητές να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν σε θέματα που αφορούν την Αειφορική Διαχείριση των Φυσικών Πόρων, ώστε να βελτιώσουν τις καταναλωτικές και διατροφικές τους συνήθειες και να αντιληφθούν ότι με την κατανάλωση τοπικών παραδοσιακών υγιεινών προϊόντων, ενδυναμώνεται η τοπική κοινωνία.

     Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι για μαθητές 5-18 ετών όλων των εκπαιδευτικών δομών (κατάλληλα προσαρμοσμένων κατά περίπτωση).

    Δηλώσεις συμμετοχής  μπορούν να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση ΕΔΩ  μέχρι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι Υπεύθυνες/οι Σχολικών Δραστηριοτήτων καλούνται να κατατάξουν κατά σειρά προτεραιότητας και να στείλουν τον κατάλογο των αιτήσεων της Διεύθυνσής τους στο ΚΠΕ έως την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, έως τις 12 το πρωί.

Προτεραιότητα για συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα έχουν α) όσοι συμμετέχουν σε Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου και β) όσοι ενδιαφέρονται για να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν επίσης και εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ερευνητικές εργασίες στο Γενικό Λύκειο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου