Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είχε την τιμητική της στο φετινό θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων στην Έκθεση που αφορούσε το Νερό. Σίγουρα, όσοι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε προγράμματα και δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή επισκέφθηκαν κάποιο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είχαν πάρα πολλά να πουν και να γράψουν για την μόλυνση του νερού, την εξοικονόμηση και την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων, τη σχέση του νερού με την υγεία και την επιβίωσή μας, με την οικολογική ισορροπία και την κλιματική κρίση που ζούμε.

Η επιλογή του θέματος αυτού δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και το πόσο πολλά πράγματα έχει να προσφέρει στα παιδιά που συμμετέχουν: Γνώσεις, αξίες, στάσεις και συμπεριφορές, ευαισθησίες, όλα πάρα πολύ χρήσιμα για τη ζωή τους.
Το θέμα αυτό βέβαια συνδέεται άμεσα και με την Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ (17η Ιουνίου κάθε χρόνο). Η  ερημοποίηση είναι η υποβάθμιση της γης που προκαλείται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες και κλιματικές αλλαγές.

 Η ερημοποίηση δεν αναφέρεται στην επέκταση υπαρκτών ερήμων. Συμβαίνει διότι ξηρά οικοσυστήματα, τα οποία καλύπτουν το ένα τρίτο της στεριάς της Γης, που είναι ευάλωτα στην υπερεκμετάλλευση και την ακατάλληλη χρήση γης. Η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια, η καταστροφή των δασών, η υπερβόσκηση και οι κακές πρακτικές άρδευσης, όλα αυτά μπορούν να υποβαθμίσουν την παραγωγικότητα της γης.
Σκοπός της Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θέμα της φετινής Ημέρας είναι : Τροφή,  Ζωοτροφές, Φυτικές Ίνες  – Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση και τη γη. Η αυξημένη παραγωγή και κατανάλωση είναι βασικός παράγοντας υποβάθμισης της γης και της ερημοποίησης. Η ζήτηση περισσότερης γης για τροφή, ζωοτροφές και φυτικές ίνες για την παραγωγή ρούχων, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση υποβαθμίζει την υγεία και την παραγωγικότητα της παραγωγικής γης. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τρόπους ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, η παραγωγή ρούχων και παπουτσιών ευθύνεται για το 8% των αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση σήμερα, και αναμένεται να φτάσει στο 50% μέχρι το 2030!
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου συμβάλλοντας στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση για την Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας μετέφρασε και προσάρμοσε υλικό από τη διεθνή εκστρατεία του ΟΗΕ  το οποίο μπορούν να δουν και να χρησιμοποιήσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί κι ενδιαφερόμενοι πολίτες από το ιστολόγιο του ΚΠΕ Βάμου.  










Μπορούν μάλιστα μέσω του διαδικτύου παρακάτω να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και απόψεις για το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση και την ξηρασία, πατώντας “Add new idea” και προσθέτοντας κείμενα και εικόνες δικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου