Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, στα πλαίσια των Εξ Αποστάσεως και διαδικτυακών δράσεών του, οργανώνει Διαδικτυακό Σεμινάριο για τη Θαλάσσια Χελώνα και τις προσπάθειες προστασίας της, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα.
Θα γίνει διαδικτυακή παρουσίαση για εκπαιδευτικούς (και όλους τους ενδιαφερόμενους) η οποία περιλαμβάνει παρουσίαση του ζητήματος των θαλάσσιων χελωνών με εικόνες από τα εκπαιδευτικά υλικά του ΑΡΧΕΛΩΝ, διαδικτυακή ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα και συζήτηση.
Η παρουσίαση θα γίνει από την κ. Κατερίνα Τσικαλάκη, Υπεύθυνη Εκπ/κών Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, την περιβαλλοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες με προγράμματα, δράσεις και εθελοντές για την προστασία των ακτών και της θαλάσσιας χελώνας.
Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta υπάρχει στις ακτές μας εδώ και χιλιετίες, έχει απεικονιστεί μάλιστα σε ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά νομίσματα (της Αίγινας) και οι σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της είναι στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισία και την Κρήτη. Η παρουσία θαλάσσιων χελωνών σε μια ακτή είναι δείγμα καθαρότητας, υγείας και οικολογικής ισορροπίας της ακτής, καθώς από τα βασικά είδη διατροφής τους είναι οι μέδουσες – τσούχτρες. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έρχονται κάθε χρόνο στις ακτές ωοτοκίας και φροντίζουν για την προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας. Αυτή την περίοδο οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται για να γεννήσουν στις ακτές μας. Στις ακτές της Κρήτης, από το Σταλό ως το Κολυμπάρι, από τη Γεωργιούπολη, ως το Ρέθυμνο και τη Μεσσαρά γεννάνε και θάβουν τα αυγά τους σε αμμουδερές παραλίες και σε δυο περίπου μήνες θα βγουν τα χελωνάκια για να κατευθυνθούν στη θάλασσα.
Είναι σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και εμπλοκή της νεολαίας στις προσπάθειες και τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που η κλιματική κρίση εντείνεται εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων αλλά και στα πλαίσια της Δεκαετίας της Επιστήμης των Ωκεανών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ στις 5 Δεκεμβρίου 2017 για τη δεκαετία 2021 έως 2030, έτσι ώστε να προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση των Ωκεανών, και να επιτύχουμε τους στόχους της Ατζέντας για το 2030.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτό το Διαδικτυακό Σεμινάριο την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα, θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου