Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Εισαγωγικό Σεμινάριο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εισαγωγικό Σεμινάριο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που οργάνωσε το ΚΠΕ Βάμου το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τις εισηγήσεις και το υλικό του Σεμιναρίου μπορείτε να τα δείτε και να τα κατεβάσετε από εδώ.


Χαιρετισμό στο Σεμινάριο απεύθυνε ο νέος Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Τσουπάκης, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, αναφερόμενος στις δυνατότητες συνεργασίας και στις πρωτοβουλίες περιβαλλοντικών δράσεων που μπορούμε να αναλάβουμε από κοινού.

Παιχνίδι γνωριμίας
Το Σεμινάριο ξεκίνησε με παιχνίδι γνωριμίας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τη διαφορετική πάνινη τσάντα που τους είχε δοθεί. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους και συζήτησαν στις ομάδες και στη συνέχεια παρουσίασαν τα μέλη της ομάδας στην Ολομέλεια.
Ακολούθησε παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ Βάμου και των άλλων ΚΠΕ της Κρήτης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει κάθε ΚΠΕ της Κρήτης αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ή στα οποία συμμετέχει το ΚΠΕ Βάμου.
Συζήτηση σε τραπέζι World Cafe
Οι εκπαιδευτικοί σε ομάδες δοκίμασαν στην πράξη την εκπαιδευτική τεχνική του World Cafe; συζητώντας σε διαφορετικά τραπέζια το ζήτημα της αειφορίας σε σχέση με τον τόπο τους, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, τις αξίες, τις δεξιότητες που πρέπει να έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Στο τέλος ένας εκπρόσωπος από κάθε τραπέζι- θεματική παρουσίασε τις ιδέες και τις προτάσεις που καταγράφηκαν. Όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν από όλα τα τραπέζια, έχοντας έτσι την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις θεματικές και να εκφράσουν τη γνώμη τους. Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων στη συζήτηση και διευκολύνει την έκφραση γνώμης και ανταλλαγή απόψεων τόσο σε μικρές ομάδες όσο και στην ολομέλεια.
Ειρήνη Γαβριλάκη
Στη συνέχεια, η αρχαιολόγος Ειρήνη Γαβριλάκη από το Ρέθυμνο συντόνισε εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής.

Έπειτα, έγιναν παρουσιάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
  • Η Πηνελόπη Γκίνη παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο δρόμος του ταχυδρόμου" που υλοποιεί το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος για τον παλιό δρόμο του ταχυδρόμου στα Σφακιά.
  • Η Δέσποινα Τζιάκη από το Νηπιαγωγείο Στερνών Ακρωτηρίου.
  • Η Παναγιώτα Μαντζαράπη παρουσίασε τη Φιλοζωική Ομάδα του Γυμνασίου Σούδας.
  • Η Ξηράκη Σοφία και Θεοδωρογλάκη Μαρία από το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας το πολιτιστικό πρόγραμμα για τη βύθιση του πλοίου Ταναϊς στο Β'΄Παγκόσμιο Πόλεμο με την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων, αντιστασιακούς των Χανίων και Ιταλούς αιχμαλώτους.
  • Ο Εμμανουήλ Ανδρεάδης και η Ξηράκη Σοφία από το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας το πρόγραμμα "Ταξίδιον δια της Ιονίας Οδού".
  • Η Κατερίνα Γκλάβα από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων για το Σχολικό Κήπο που δημιούργησαν με τον Κώστα Παπαδεράκη και τα παιδιά.
Παιχνίδι γνωριμίας

Παρουσίαση ομάδας

Παρουσίαση ομάδας 2

Παρουσίαση ομάδας

Η Πηνελόπη Γκίνη μιλά για το "Μονοπάτι του ταχυδρόμου"


Συζήτηση σε τραπέζι World Cafe

Συζήτηση σε τραπέζι 2 World Cafe
Παρουσίαση Νηπιαγωγείου Στερνών Δέσποινα Τζιάκη
Παρουσίαση Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας

Συζήτηση σε τραπέζι 3 World Cafe

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου