Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Βάμου μέχρι το Δεκέμβριο 2019


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου προγραμματίζει την υλοποίηση περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων / επισκέψεων για την περίοδο του φθινοπώρου 2019 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2019.
Τα προγράμματα αυτά θα είναι μονοήμερα και θα υλοποιούνται στο χώρο του ΚΠΕ στον Κεφαλά ή, εναλλακτικά, στο χώρο του σχολείου ή στο αντίστοιχο πεδίο (π.χ. λίμνη της Αγιάς ή την Παλιά Πόλη των Χανίων) και θα αφορούν ομάδες έως 35 μαθητών.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί είναι τα εξής:
1)            «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!». Στόχος του Προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές-τριες με την έννοια και τη σπουδαιότητα της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, απορριμμάτων.  Να μάθουν τι και πως πρέπει να ανακυκλώνουν, και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.  (Χρήση άχρηστων υλικών για την κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων - Εξοικονόμηση πόρων).
2)           «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό». Στόχος του Προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές τη λειτουργία, την ορθή χρήση και την αναγκαιότητα του νερού στη φύση, τόσο για το ανθρωπογενές  όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
3)           «Το σχολείο μας πρασινίζει: αρώματα, χρώματα, γεύσεις στο σχολικό κήπο».  Στόχος του  Προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση, να αναγνωρίσουν τη σημασία των φυτών, να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα των Χανίων και της Κρήτης και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της για την τοπική οικονομία και τη σύνδεσή της με τον τοπικό πολιτισμό.
4)           «Μία Βόλτα στα Χανιά 5.500 χρόνων».  Στόχος του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την Παλιά Πόλη των Χανίων, μια πόλη που κατοικείται συνεχώς από την Παλαιολιθική Εποχή.  Να εξερευνήσουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, τα μνημεία διαφόρων πολιτισμών από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα και να αντιληφθούν την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκησή της με τον εξαιρετικό κτιριακό-πολιτιστικό πλούτο.
5)           «Η Κλιματική Αλλαγή κι εμείς».  Στόχος είναι να συζητήσουμε για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην καθημερινή μας ζωή και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αλλαγή καταναλωτικών και κυκλοφοριακών συνηθειών, τρόπους προστασίας και αύξησης των αποθεμάτων νερού και των χώρων πρασίνου, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι για μαθητές 5-18 ετών.
Δηλώσεις συμμετοχής  μπορούν να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση μέχρι τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 και να τις καταθέσουν στην/στον Υπεύθυνη/ο  Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής τους, εκτός από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Χανίων και Λασιθίου, όπου δεν υπάρχουν Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (στην περίπτωση αυτή οι Αιτήσεις κατατίθενται απευθείας στο ΚΠΕ Βάμου kpevamou@gmail.com και ταυτόχρονα κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του νομού τους).  Η/Ο Υπεύθυνη/ος Σχολικών Δραστηριοτήτων καλείται να κατατάξει κατά σειρά προτεραιότητας και να στείλει τον κατάλογο των αιτήσεων της Διεύθυνσής της/του στο ΚΠΕ έως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019. Προτεραιότητα για συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα έχουν α) εκπαιδευτικοί που δεν έχουν επισκεφθεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τη σχολική χρονιά 2018-19, β) όσοι συμμετέχουν σε Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου και γ) όσοι ενδιαφέρονται για να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο τους την τρέχουσα σχολική χρονιά. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν επίσης και εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ερευνητικές εργασίες στο Γενικό Λύκειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου