Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ολοκληρώθηκε το Σεμινάριου του Δικτύου ΠΕ "Αλλάξτε συμπεριφορές...ΑνακυκλωSOSτε"



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σεμινάριο – Συνάντηση του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές… ΑνακυκλωS.O.S.τε!» που έγινε την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βάμου στον Κεφαλά και στον αύλειο χώρο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου στον Τσιβαρά Αποκορώνου.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, οργάνωσε το Σεμινάριο αυτό στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων ΠΕ και ΔΕ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.
Στο Σεμινάριο αυτό συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο και υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα καθώς και εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο Δίκτυο.
             Την πρώτη ημέρα έγινε παρουσίαση του Δικτύου και των δράσεών του με κορυφαία την 5η Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης που έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 με τη συμμετοχή 33 σχολείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης με 1338 μαθητές και 111 εκπαιδευτικούς. Η Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης είναι ένας θεσμός που καθιέρωσε το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές…ΑνακυκλωSOSτε!», σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή και ταυτόχρονη δράση μαθητών κι εκπαιδευτικών με έναν κοινό στόχο, αυτό της μείωσης των απορριμμάτων μέσα από δράσεις επαναχρησιμοποίησης υλικών που υλοποιούνται στο κάθε σχολείο την ίδια ημέρα. Η φετινή Ημέρα Δράσης είχε θέμα «Χριστούγεννα με Επαναχρησιμοποίηση».
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση δράσεων σχολείων του Δικτύου καθώς και των δράσεων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Χανίων για την προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Ακολούθησαν δύο εργαστήρια, ένα για κατασκευή κούκλας με επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων με εκπαιδεύτρια την Έλενα Φανιουδάκη, μέλος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών Ηρακλείου κι ένα καλαθοπλεκτικής με επαναχρησιμοποίηση χαρτιού εφημερίδων με εκπαιδεύτρια την Ασπασία Βασιλάκη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
                Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με παιδαγωγικά παιχνίδια στην αυλή με επαναχρησιμοποίηση υλικών σχετικά με τα σκουπίδια και την ανακύκλωση με εκπαιδευτή τον Στρατή Μυλωνάκη, Υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας Λασιθίου. Ακολούθησε μετάβαση στον αύλειο χώρο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου στον Τσιβαρά Αποκορώνου, όπου οι εκπαιδευτικοί του Σεμιναρίου συμμετείχαν στην κατασκευή φούρνου με τη χρήση φυσικών υλικών (άμμου, χώματος και άχυρων) σε συνεργασία με το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσιβαρά και την ομάδα «Σπίτι, σπιτάκι» στα πλαίσια του 2ου πιλοτικού εργαστηρίου Αλληλεγγύης για Οικολογική Αποκατάσταση Κτηρίου του ευρωπαϊκού έργου HELPS που στηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus+.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου