Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Πρόσκληση συμμετοχής σε Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή


Η εξαφάνιση της λίμνης Αράλης
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει την ίδρυση και λειτουργία Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή,
Σκοπός της λειτουργίας του Δικτύου είναι η ανάδειξη της σύνδεσης των καταστροφικών πυρκαγιών, των πλημμυρών, της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και τρόπων δράσης των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Παγκόσμια Σύνοδος στο Παρίσι αποφάσισε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία του Κλίματος, μετά από την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού από τα εθνικά κοινοβούλια αρκετών χωρών, ανάμεσά τους και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, χιλιάδες Δήμοι συμμετέχουν στο «Σύμφωνο των Δημάρχων για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (καταγραφή ρύπων, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αντικατάσταση πετρελαϊκών σταθμών ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, προστασία χώρων πρασίνου, προστασία υδάτινων αποθεμάτων, μείωση κυκλοφορίας ΙΧ και προώθηση της ποδηλατοκίνησης και βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, μείωση οδικών μεταφορών με στήριξη τοπικών προϊόντων κ.ά).
Σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια σημαντικός θα είναι ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό το ΚΠΕ Βάμου προτείνει τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή, με την εθελοντική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης.
Κάθε σχολική Περιβαλλοντική Ομάδα που θα δηλώσει συμμετοχή, θα μπορεί να πάρει μέρος στις παρακάτω δράσεις:
· Εισαγωγικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο (Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2019). Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς σε εργαστήρια.
· Επίσκεψη στο ΚΠΕ Βάμου ή σε συνεργαζόμενο ΚΠΕ της Κρήτης και συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή.
· Διαγωνισμός μεταξύ των μαθητών για δημιουργία αφίσας, η οποία στη συνέχεια θα εκτυπωθεί και θα γίνει η αφίσα /οι αφίσες του Δικτύου.
· Ημέρα Δράσης των σχολείων του Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή.
· Απολογιστική Συνάντηση του Δικτύου στο τέλος της σχολικής χρονιάς για ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων.
Κάθε σχολική ομάδα μπορεί να ασχοληθεί με κάποιες (ή όλες) από τις παρακάτω ενδεικτικές θεματικές ενότητες:
1.    Η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη συμβολή σε αυτή.
2.    Εξοικονόμηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
3.    Νερό και κλιματική αλλαγή.
4.    Ποδήλατο και περπάτημα, βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη.
5.    Δημιουργία και προστασία χώρων πρασίνου μέσα κι έξω από το σχολείο.
6.    Τοπικά προϊόντα που παράγονται με φυσικό - βιολογικό τρόπο.
  Παρακαλούμε, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2018 συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους και αυτά του  σχολείου τους, καθώς και τον αριθμό μαθητών που συμμετέχουν στην ηλεκτρονική φόρμα εδώ (για τα ΚΠΕ η δήλωση εδώ και για Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων εδώ). Η έντυπη Αίτηση συμμετοχής (που επισυνάπτεται παρακάτω) και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφονται από τον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό και το/τη διευθυντή/τρια του σχολείου (με τη σφραγίδα του σχολείου) και παραδίδονται στην/ον Υπεύθυνη/ο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται το σχολείο, ώστε να προωθηθούν στο ΚΠΕ.

Για το ΚΠΕ Βάμου

Ο Υπεύθυνος

Ποντικάκης Φώτιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου