Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ



Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στη Λίμνη της Αγιάς που οργανώθηκαν την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 με τη συνεργασία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις δυο αυτές μέρες, επισκέφθηκαν τη λίμνη Αγιάς μαθητές κι εκπαιδευτικοί από τα Δημοτικά Σχολεία Παζινού και Περιβολίων, από το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, από το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου, το Γενικό Λύκειο και το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας.
Οι μαθητές κι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από τη ΔΕΥΑΧ στο Αντλιοστάσιο της Αγιάς, παρατήρησαν πουλιά με τηλεσκόπια και κιάλια με τη βοήθεια της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, ενώ συζήτησαν και για το πρόβλημα με την εισαγωγή ξενικών ειδών στη λίμνη Αγιάς που απειλούν την οικολογική ισορροπία, όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος και τα κινέζικα χρυσόψαρα. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν επίσης τη Δεξαμενή της ΔΕΥΑΧ στη συνοικία του Άη Γιάννη στα Χανιά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια ημέρα δράσης που έχει κηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το νερό. Το θέμα των φετινών δράσεων ήταν «Φύση για το Νερό», η αναζήτηση λύσεων που βασίζονται στη φύση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σχετικά με το νερό τον 21ο αιώνα.
Η καταστροφή κι οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα επηρεάζουν σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα του νερού που είναι διαθέσιμο για ανθρώπινη κατανάλωση. Σήμερα, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό στο σπίτι τους, κάτι που έχει επιπτώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την επιβίωσή τους.
Ο 6ος στόχος του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δεσμεύει τον κόσμο στη διασφάλιση καθαρού και ασφαλούς νερού για τον καθένα μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει στόχους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και μείωσης της ρύπανσης.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος μαζί με την κλιματική αλλαγή δημιουργούν κρίσεις σχετικά με το νερό σε όλο τον κόσμο. Πλημμύρες, ξηρασία και μόλυνση του νερού χειροτερεύουν με την υποβάθμιση των λιμνών, των ποταμών, του εδάφους και της φυτικής κάλυψης.
Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση μπορούν να βοηθήσουν: Η φύτευση νέων δασών, η αποκατάσταση υγροτόπων αποκαθιστούν την οικολογική ισορροπία και τον κύκλο του νερού, βελτιώνοντας την ανθρώπινη υγεία και τα μέσα επιβίωσής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου