Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένας κήπος στο σχολείο μου» που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου. Το Σεμινάριο έγινε την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Κρήτη.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου διοργάνωσε το Σεμινάριο αυτό σε συνεργασία με τα άλλα ΚΠΕ της Κρήτης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,.
Στη διάρκεια του Σεμιναρίου έγιναν παρουσιάσεις:
·        Δράσεων σχολείων του Δικτύου σε όλη την Κρήτη.
·        Των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης για τους σχολικούς κήπους και τη βιοποικιλότητα της Κρήτης,
·        Αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο
·        Προτάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου για τη συνέχεια του Δικτύου
Ακόμη:
·        Εργαστήριο παιχνιδιού με λέξεις για τα φυτά
·        Εργαστήριο παρασκευής κηραλοιφής με τη χρήση ελαιολάδου και φυσικού κεριού.
Τη δεύτερη ημέρα του Σεμιναρίου έγιναν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε βιοτεχνία παραγωγής αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά της Κρήτης στο χωριό Μαχαιροί του Αποκόρωνα καθώς και σε αγρόκτημα στην Κάινα όπου ακολουθείται η τεχνική της περμακουλτούρας (αεικαλλιέργειας) που επιδιώκει την καλλιέργεια και παραγωγή αγροτικών προϊόντων χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων αξιοποιώντας την παραδοσιακή γνώση των καλλιεργητών της χώρας μας και άλλων χωρών.
Το Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένας κήπος στο σχολείο μου» ιδρύθηκε με την υπ’ αριθ. Πρωτ. Φ 27.1/444/24-01-2017 Απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.
Στόχος της λειτουργίας του Δικτύου είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών για την βιοποικιλότητα, την τοπική χλωρίδα της Κρήτης και την αλλαγή του περιβάλλοντος του σχολείου μέσα από την εισαγωγή πρασίνου και τη δημιουργία σχολικών κήπων, η επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών και μαθητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου