Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΠασχαλινές δημιουργίες με επαναχρησιμοποίηση υλικών κατασκευάστηκαν την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Αγίου Ιωάννη με τη συμμετοχή 40 παιδιών της Α’ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου.

Η δράση οργανώθηκε από το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας του Οργανισμού Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και κατασκευάστηκαν πασχαλινά φαναράκια με επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως γυάλινα βάζα που δε χρειαζόμαστε πια.

Η επαναχρησιμοποίηση υλικών είναι μια από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για τη μείωση των σκουπιδιών και την εξοικονόμηση έτσι φυσικών πόρων, ενέργειας, νερού και χρημάτων. Όσο λιγότερα σκουπίδια καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων τόσο λιγότερα χρήματα ξοδεύουμε για την ασφαλή διαχείρισή τους. Παράλληλα, εξοικονομούμε ενέργεια, νερό και φυσικούς πόρους, αφού δε χρειάζεται να τα διαχειριστούμε ξανά και να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα που θα πάρουν τη θέση τους.

Πολλά πράγματα μπορούν να βρουν μια νέα χρήση (επαναχρησιμοποίηση) αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια. Όπως τα γυάλινα βάζα από μέλι, μαρμελάδες κλπ που έγιναν στην περίπτωσή πασχαλινά φαναράκια, πάρα πολλά άλλα πράγματα μπορούν να μην καταλήξουν στα σκουπίδια, εάν βρούμε μια νέα χρήση γι’ αυτά. Οι ιδέες είναι πάρα πολλές κι η φαντασία μας είναι το όριο!
  • Δωρίζουμε πράγματα που δε χρειαζόμαστε σε άλλους που τα έχουν ανάγκη.
  • Ρούχα μπορούν να επιδιορθωθούν, να μετασκευαστούν και να αποκτήσουν νέα ζωή.
  • Ρούχα μπορούν να τοποθετούνται στους νέους κόκκινους κάδους που τοποθέτησε η ΔΕΔΙΣΑ για να επαναχρησιμοποιηθούν.
  • Βιβλία μπορούμε να τα δίνουμε σε άλλους που τα θέλουν, να τα δωρίζουμε σε βιβλιοθήκες σχολείων ή πολιτιστικών Συλλόγων ή στις φυλακές.
  • Παιχνίδια και βιβλία μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ των παιδιών στο σχολείο.

Κι αυτά είναι μόνο μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε υλικά αντί να τα πετάμε στα σκουπίδια. Μειώνουμε έτσι τα σκουπίδια, εξοικονομούμε χρήματα, νερό, ενέργεια, φυσικούς πόρους, βάζουμε τη δημιουργική φαντασία μας να δουλέψει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου