Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Προκήρυξη Σεμιναρίου για Διαφορετικότητα και Συνύπαρξη



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Διεθνές σχολείο, ανοιχτό σε πρόσφυγες και μετανάστες» που έχει εγκριθεί για το ΚΠΕ από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), οργανώνει το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Βιωματικό Σεμινάριο 4 ωρών, με θέμα:
«Διαφορετικότητα και συνύπαρξη»
        Το Σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να συμμετέχει.  Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά πατώντας εδώ. Το Σεμινάριο είναι βιωματικό, οπότε, εκτός από την αρχική εισήγηση θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ομάδες. Στο τέλος κάθε ενότητας θα γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια.
        Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και παιδαγωγική στήριξη των εκπαιδευτικών που στην τάξη ή στο σχολείο τους συνυπάρχουν διαφορετικοί μαθητές (πρόσφυγες, μετανάστες κ.ά) και όσων ενδιαφέρονται να προωθήσουν δράσεις ειρηνικής συνύπαρξης και ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας εντός κι εκτός σχολείου. Στόχος είναι η μεταφορά γνώσεων, ιδεών και εμπειριών από τα Σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ στην Ισλανδία και στη Μπολόνια και τη Φλωρεντία της Ιταλίας καθώς και παιδαγωγικών μεθόδων και τεχνικών που μπορούν να αξιοποιήσουν οι συμμετέχοντες-ουσες, να τις δοκιμάσουν οι ίδιοι/ες στην πράξη και να είναι σε θέση να σχεδιάσουν την ένταξή τους στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων ένταξης και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών ατόμων σε μια ομάδα ή σχολείο . Έτσι θα εμπλουτίσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους (εάν είναι εκπαιδευτικοί), θα μπορούν να έχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα βοηθούν τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση μαθητών  και πολιτών.
        Το Σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 (10.00 πμ – 2.00 μμ, ο χώρος θα ανακοινωθεί αργότερα).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ»
10.00 – 10.15: Προσέλευση - Εγγραφές
10.15 – 10.30: «Η σύνδεση της Κλιματικής Αλλαγής με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα», Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Βάμου
10.30 – 11.00: Παιχνίδια γνωριμίας και ένταξης στην ομάδα
11.00 – 11.30: Δραστηριότητες και παιχνίδια για την ταυτότητα και τη διαφορετικότητα (σε ομάδες και ολομέλεια)
11.30 – 11.45: Διάλειμμα, Καφές
11.45 – 12.15: Δραστηριότητες και παιχνίδια για τα στερεότυπα
12.15  – 12.45: Δραστηριότητες και παιχνίδια για εντοπισμό των διακρίσεων και των ανισοτήτων
12.45 – 13.15: Δραστηριότητες και παιχνίδια ειρηνικής συνύπαρξης και ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας στην ομάδα.
13.15  – 2.00 : Συζήτηση αποτίμησης και λήξη του Σεμιναρίου

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων (18 έως 26 Νοεμβρίου 2017), με κεντρικό θέμα «Επαναχρησιμοποίηση και επισκευή: Δώστε του μια νέα ζωή», σημειώνει  έναν αριθμό ρεκόρ 13.410 δράσεων μείωσης απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και ανακύκλωσης υλικών, καθώς και καθαρισμοί σε 30 διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη και αλλού μεταξύ.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2009 με στόχο την πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων. Οι οκτώ προηγούμενες εβδομάδες είχαν μια αυξανόμενη επιτυχία δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο φορέων και πολιτών που ενεργοποιήθηκαν στη διάρκειά τους. Μαζί με τις φετινές δράσεις, από το 2009 έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων έφτασε συνολικά τις 87.221 δράσεις.
Κατά μέσο όρο ένας Ευρωπαίος πολίτης πετάει περίπου 476 κιλά σκουπίδια το χρόνο (πηγή Eurostat 2015), ενώ ανακυκλώνονται σχεδόν τα μισά (μόλις 46% των δημοτικών απορριμμάτων των 27 χωρών της ΕΕ κατέληγε στην ανακύκλωση ή την κομποστοποίηση το 2015, σύμφωνα με τη Eurostat) –σε ορισμένες χώρες δε γίνεται σχεδόν καθόλου ανακύκλωση. Γι’ αυτό χρειάζονται πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Στην Κρήτη μετά από πρόσκληση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!» συμμετέχουν στη φετινή Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων 2017 συνολικά 47 διαφορετικοί φορείς και σχολεία και από τους τέσσερις νομούς του νησιού, ενεργοποιώντας συνολικά 2.500 περίπου πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά.
Οι δράσεις στην Κρήτη μετά από την πρόσκληση του ΚΠΕ Βάμου περιλαμβάνουν Ανταλλαγή βιβλίων και παιχνιδιών καθώς και Εργαστήρια Κατασκευής πάνινης τσάντας. Σε μια προσπάθεια μείωσης της πλαστικής τσάντας μιας χρήσης και στήριξης αυτών των εργαστηρίων, το ΚΠΕ Βάμου δημιούργησε τρία μικρά βιντεοκλίπ με οδηγίες κατασκευής πάνινης τσάντας με επαναχρησιμοποίηση παλιών υφασμάτων, τα οποία ανάρτησε στο ιστολόγιό του για να πάρουν μερικές ιδέες όσοι επιθυμούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Η έναρξη των δράσεων έγινε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Χανίων και τον Δήμο Χανίων, με  Δράση Ανταλλαγής Βιβλίων και Παιχνιδιών, από τις 10 π.μ έως τις 1μ.μ, στο Δημοτικό Κήπο Χανίων προωθώντας έτσι την ιδέα της Επαναχρησιμοποίησης και της Μείωσης των Απορριμμάτων.
Σκοπός της Ημέρας Επαναχρησιμοποίησης που γίνεται για τέταρτη σχολική χρονιά είναι η ευαισθητοποίηση για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε και χρήματα να ξοδεύονται λιγότερα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη.
Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών στη μείωση των απορριμμάτων, η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της συνεργασίας καθώς και της εργασίας σε ομάδες.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ 2017

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου οργανώνει δράση για την 4η Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης των Απορριμμάτων (18-26 Νοεμβρίου 2017) στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!» που συντονίζει, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και σχολείων από όλη την Κρήτη, σε ημέρα που έχει  επιλέξει κάθε ομάδα από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 έως Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017.
Η έναρξη των δράσεων θα γίνει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Χανίων και τον Δήμο Χανίων, με  Δράση Ανταλλαγής Βιβλίων και Παιχνιδιών, από τις 10 π.μ έως τις 1μ.μ, στο Δημοτικό Κήπο Χανίων προωθώντας έτσι την ιδέα της Επαναχρησιμοποίησης και της Μείωσης των Απορριμμάτων.
Συμμετέχουν 47 σχολεία και φορείς, 65 ενήλικοι και 2.407 μαθητές από όλη την Κρήτη με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε χώρο που έχει επιλέξει ο κάθε συμμετέχοντας (σχολείο ή άλλος χώρος).  
Σκοπός της δράσης αυτής που γίνεται για τέταρτη σχολική χρονιά είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας,  μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων πολιτών για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε και χρήματα να ξοδεύονται λιγότερα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη.
Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών στη μείωση των απορριμμάτων, η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της συνεργασίας καθώς και της εργασίας σε ομάδες..
Στα πλαίσια αυτά συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, σχολεία και άλλοι φορείς που οργανώνουν δράσεις όπως:
  • «Βιβλία- παιχνίδια που αλλάζουν χέρια»
Επαναχρησιμοποίηση βιβλίων/ Παιχνιδιών:
Η δράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει Ανταλλαγή βιβλίων / Παιχνιδιών ή και Δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης/ παιχνιδοθήκης ή βιβλιοθήκης της τάξης μας με βιβλία ( ή παιχνίδια) που φέρνουμε από το σπίτι, βιβλία που διαβάσαμε και δεν τα χρειαζόμαστε πια, βιβλία που θέλουμε κι άλλοι να τα διαβάσουν, βιβλία που ξέμειναν στη δική μας βιβλιοθήκη και μπορεί κάποιος άλλος ή κάποια άλλη να θέλει να τα διαβάσει! Φέρνουμε βιβλία λογοτεχνικά ή παιδικά, όχι εγκυκλοπαίδειες και επιστημονικά συγγράμματα!
  • «Φτιάχνω τη δική μου τσάντα»
Εργαστήριο Επαναχρησιμοποίησης:
Στη δράση αυτή μπορούμε για παράδειγμα να οργανώσουμε Εργαστήριο κατασκευής πάνινης τσάντας αξιοποιώντας παλιά υφάσματα και ρούχα όπως π.χ. ένα παλιό μπλουζάκι, προωθώντας τη μείωση της πλαστικής σακούλας, που και σπατάλη ενέργειας είναι, και κοστίζει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον (σκουπίδια, ζώα που πνίγονται ή αρρωσταίνουν τρώγοντας κομμάτια πλαστικό) και την υγεία μας (επικίνδυνη καύση πλαστικών, πλαστικά κομμάτια που καταλήγουν στη διατροφή μας). Με τη φαντασία μας μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπες πάνινες τσάντες ζωγραφίζοντάς τες, αξιοποιώντας κομμάτια από διαφορετικά υφάσματα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια κ.ο.κ.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Εκπαιδευτικό υλικό - ᾽Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης απορριμμάτων 2017᾽

Το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό αναπτύχθηκε από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Βάμου, στα πλαίσια της ᾽Ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης απορριμμάτων 2017᾽ και του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ἁλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωS.O.S.τε᾽. Σκοπό έχει να υποστηρίξει τις παράλληλες δράσεις που θα υλοποιηθύν στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατασκευή τσάντας


Κατασκευή σακιδίου πλάτης



Κατασκευή unisex τσάντας

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

        Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εισαγωγικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, με τη συμμετοχή συνολικά 41 ατόμων.
      Το Σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και  σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
        Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση και παιδαγωγική στήριξη εκπαιδευτικών που  αναλαμβάνουν Προγράμματα Π.Ε. και όσων πολιτών ή εκπαιδευτικών ενδιαφέρονται να προωθήσουν δράσεις Π.Ε. εντός κι εκτός σχολείου. Στόχος ήταν να γνωρίσουν τα προγράμματα του ΚΠΕ Βάμου και των άλλων ΚΠΕ της Κρήτης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Π.Ε., καθώς και παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να αξιοποιήσουν στο σχολείο τους (ή σε δράσεις εκτός σχολείου) στη διάρκεια του Προγράμματος Π.Ε., να τις δοκιμάσουν οι ίδιοι στην πράξη και να είναι σε θέση να σχεδιάσουν την ένταξή τους στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων Π.Ε.. Έτσι θα εμπλουτίσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους, θα μπορούν να έχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα βοηθούν τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση μαθητών  και πολιτών.
        Στη διάρκεια του Σεμιναρίου παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και των άλλων ΚΠΕ της Κρήτης (Ανωγείων, Αρχανών, Ιεράπετρας), τα Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζουν τα ΚΠΕ της Κρήτης καθώς και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν σε σχολεία. Παράλληλα, έγιναν βιωματικά εργαστήρια α) Δημιουργικής Γραφής με τη συγγραφέα Ζοέλ Λοπινό,  β) για το μύθο του Ερυσίχθονα – αξιοποίηση μυθολογίας και πολιτισμού στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με την Ειρήνη Γαβριλάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, γ) Σχεδιασμού Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΠΕ Χανίων Ελένη Καβαζίδου και μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου.