Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε Περιφερειακό Δίκτυο ΠΕ για Σχολικούς Κήπους

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
          Σας γνωρίζουμε ότι το Κ.Π.Ε. Βάμου, προτίθεται να ιδρύσει ένα Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τους Σχολικούς Κήπους για εκπαιδευτικούς και σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

          Οι σκοποί του  δικτύου είναι:
-         Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση
-         Να αναγνωρίσουν τη σημασία των φυτών τόσο για την οικολογική ισορροπία και την επιβίωση του ανθρώπου (ποιότητα ατμόσφαιρας, ιατρική, διατροφή, φαρμακολογία, κοσμετολογία κ.α.).
-         Να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα της Κρήτης.
-         Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των φυτών της Κρήτης για την τοπική οικονομία και τη σύνδεσή τους με τον τοπικό πολιτισμό.
-         Να εμπλακούν στη δραστηριότητα δημιουργίας ενός κήπου στο χώρο του σχολείου τους.
-         Να γνωρίσουν εναλλακτικές λύσεις εργασίας μέσα από την καλλιέργεια φυτών.
Οι επιμέρους στόχοι είναι:
-         Η διαμόρφωση μελλοντικής υπεύθυνης στάσης ενεργού πολίτη, μιας και τα παιδιά δέχονται αγωγή σε μια καθοριστική για την οικοδόμηση της προσωπικότητάς τους ηλικία.
-         Η καλλιέργεια αξιών στους νέους, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη θετικών στάσεων και συμμετοχικών συμπεριφορών για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας.
-         Η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η συνεργασία, η παρατηρητικότητα, η κριτική σκέψη.

Στην πράξη, ο σχολικός κήπος κάθε άλλο παρά νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία είναι, αφού σε πολλές αναπτυγμένες χώρες χρησιμοποιείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Αφενός στις αγροτικές περιοχές εξυπηρέτησε ως μέσον μεγαλύτερης εξοικείωσης των μαθητών με αγροτικές εργασίες και αφετέρου στις αστικές περιοχές χρησίμευσε ως τρόπος σύνδεσης του σχολείου με την κοινωνία και της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της υγείας των μαθητών.
Σήμερα ο σχολικός κήπος συμβάλλει στην βιωματική μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές υπεύθυνους για τις πράξεις τους, και συνδέει το σχολείο με την κοινωνία. Ο Σχολικός Κήπος είναι ένα αντικείμενο που καλύπτει όλες τις διαστάσεις ενός περιβαλλοντικού σχολικού προγράμματος στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία: την περιβαλλοντική, την κοινωνική, την τοπική, την ιστορική την πολιτιστική και τέλος την οικονομική διάσταση.
 Οι θεματικές ενότητες που θα μπορούσαν να μελετηθούν με έμφαση στη βιωματική μάθηση (εργασία στον κήπο), στην διάρκεια των δύο ετών λειτουργίας του Δικτύου είναι:
Η αξία της Μεσογειακής διατροφής και η σύνδεση της με την υγεία μας, οι καταναλωτικές μας συνήθειες και η αξία της τοπικής διατροφής, η Βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα σαν ελπίδα για το περιβάλλον, η ανάγκη διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών και σπόρων ως απάντηση στην κρίση. Δύο θεματικές που θα μπορούσαν  επίσης να μελετηθούν είναι τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και οι λόγοι για τους οποίους αποτελούν πεδίο διαμάχης καθώς και το πρόβλημα της διατροφικής επάρκειας. Επίσης αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διαχείριση των υπολειμμάτων του Κήπου με την λειτουργία κομποστοποιητών καθώς και στη δημιουργία συνεργατικής ιστοσελίδας (blog) για τη δημοσιοποίηση των δράσεων.
Το Κ.Π.Ε Βάμου θα στηρίζει τα μέλη του δικτύου με εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό - σε όλους τους θεματικούς άξονες, με πραγματοποίηση ημερίδων, σεμιναρίων και κοινών δράσεων καθώς και επισκέψεων σε χώρους που έχουν σχέση με το δικτύου, με συναντήσεις Υπευθύνων Π.Ε, συντονιστών εκπαιδευτικών και ομάδων σχολείων.
Η ένταξη μιας σχολικής ομάδας στο δίκτυο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διετής.
Οι συμμετέχουσες ομάδες υποχρεούνται:
§         Να τηρούν ημερολόγιο δράσεων, αντίγραφο του οποίου θα αποστέλλεται στο Κ.Π.Ε μια φορά το χρόνο.
§         Να δημοσιοποιούν τις δράσεις τους σε ετήσια τουλάχιστον βάση.
§         Να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του δικτύου.
§         Να χρησιμοποιούν το λογότυπο του δικτύου σε όλες τις εργασίες, έντυπα, έγγραφα που αφορούν το δίκτυο.
Θεωρείται αυτονόητη η συνεργασία του σχολείου με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκει το σχολείο.
Οι σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο δίκτυο έχουν προτεραιότητα στην επιλογή για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων στα Κ.Π.Ε.
           
Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους ώστε όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να συγκροτήσουν έγκαιρα περιβαλλοντική ομάδα και να αναλάβουν τη σχετική δράση.  Για αίτηση συμμετοχής στο δίκτυο, εκπαιδευτικών/σχολικών μονάδων, πατήστε εδώ.  Η έντυπη Αίτηση συμμετοχής και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφονται από τον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό και το/τη διευθυντή/τρια του σχολείου και παραδίδονται στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται το σχολείο, ώστε να προωθηθούν στο ΚΠΕ.
Για αίτηση συνεργασίας ΚΠΕ πατήστε εδώ

Ελπίζουμε ότι αυτό το δίκτυο, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να αντλήσουμε γνώσεις και χαρά μέσα από συντονισμένες δημιουργικές δράσεις και να έχουμε την ευκαιρία για ουσιαστική και εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου