Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Προκήρυξη Ημέρας Δράσης για την Υγιεινή Διατροφή και τα Τοπικά Προϊόντα

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου,  στο πλαίσιο του Έργου "Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία" στην Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους, οργανώνει σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Ημέρα Δράσης για την Υγιεινή Διατροφή και τα Τοπικά Προϊόντα, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016.
Η Ημέρα Δράσης αυτή εντάσσεται στις δραστηριότητες του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένας Κήπος στο σχολείο μου» και στόχος της είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς κι η τοπική κοινωνία για τη δυνατότητα μέσα από τη δημιουργία σχολικών κήπων να προωθηθεί όχι μόνο η αλλαγή και βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και η υγιεινή διατροφή με τοπικά προϊόντα που μπορούν να παράγονται από αυτούς τους σχολικούς κήπους.
Το Τοπικό Δίκτυο «Ένας κήπος στο σχολείο μου» προωθεί τη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο των φυτών και την τοπική χλωρίδα και ευαισθητοποιεί για τη σημασία της βιοποικιλότητας, ενώ παρέχει βασικές γνώσεις καλλιέργειας που μπορούν να αξιοποιούν οι μαθητές για τη φύτευση μικρών κήπων. Παράλληλα προωθεί την υγιεινή διατροφή με λαχανικά και φρούτα κι ενθαρρύνει την κατανάλωση τοπικών αγροτικών προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικό – οικολογικό τρόπο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για την υγεία μας και να μειώνεται το οικολογικό αποτύπωμα (από όσο πιο μακριά έρχονται τα προϊόντα που καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας έχουμε και τόσο μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου).
Η δράση θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του κάθε σχολείου. Εκεί μπορούν να οργανωθούν ομιλίες και συζητήσεις για την Υγιεινή Διατροφή, τα Τοπικά Προϊόντα, τη Βιοποικιλότητα και τους Σχολικούς Κήπους ή/και παραδοσιακό κέρασμα με προϊόντα από το σχολικό μας κήπο (εάν έχουμε) ή με λαχανικά και φρούτα που θα μπορούσαμε να φυτέψουμε στο σχολικό μας κήπο. Μπορεί έτσι π.χ. να οργανωθεί κέρασμα με παραδοσιακό κρητικό ντάκο (παξιμάδι, ελαιόλαδο, μυζήθρα, ρίγανη και ντομάτα ή μέλι) και φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
Στην Ημέρα Δράσης για την Υγιεινή Διατροφή και τα Τοπικά Προϊόντα, μπορούν να πάρουν μέρος εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κάνοντας τη σχετική δήλωση συμμετοχής (ονοματεπώνυμο και ειδικότητα εκπαιδευτικού, αριθμός μαθητών, σχολείο), η οποία πρέπει να υποβληθεί στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, οι οποίες στη συνέχεια (την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015) θα προωθήσουν κατάσταση με τις δηλώσεις συμμετοχής και τα στοιχεία των σχολείων στο ΚΠΕ Βάμου.

Για το ΚΠΕ Βάμου


Ο Υπεύθυνος
Ποντικάκης Φώτιος

Προς: τον/την Υπεύθυνο/η Σχολικών Δραστηριοτήτων Δνσης ………………….
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στην Ημέρα Δράσης για την Υγιεινή Διατροφή και τα Τοπικά Προϊόντα (Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016) που οργανώνει το ΚΠΕ Βάμου στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου ΠΕ «Ένας κήπος στο σχολείο μου»


ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ/Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/ΩΝ


Σχολική μονάδα


Αριθμός Μαθητών που θα πάρουν μέρος

ΚΙΝΗΤΟ ή ΣΤΑΘΕΡΟ (οπωσδήποτε)


Email
(προσωπικό αν υπάρχει)Συμμετέχετε στο Δίκτυο;                    ΝΑΙ     ¨                     ΟΧΙ     ¨

Δηλώνω, ότι επιθυμώ, να συμμετάσχω στην Ημέρα Δράσης για την Υγιεινή Διατροφή και τα Τοπικά Προϊόντα (Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016) που οργανώνει το ΚΠΕ Βάμου στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου ΠΕ «Ένας κήπος στο σχολείο μου»

Ημερομηνία:  __/__/201_

Ο/Η (ονοματεπώνυμο)


_____________________________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου