Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - 22 Σεπτεμβρίου 2015

Δράση για την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο - 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, διοργανώνει σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, μαθητικό κάλεσμα σε δράση με έργα ζωγραφικής ή μικτής τεχνικής (αφίσα, κολάζ, κατασκευή κ.α.).  Θέμα: «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στις 22 Σεπτεμβρίου.
Αυτήν την ημέρα καλούνται οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας. Η δράση γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας να φανταστούν οι μαθητές τον κόσμο αλλιώς, χωρίς αυτοκίνητο. Να εκφράσουν μέσα από τη ζωγραφική ή τη μικτή τεχνική, ιδέες-προτάσεις για το πώς θα ήθελαν να είναι η πόλη και η γειτονιά τους, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και διαμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος.
Στόχος της δράσης (που δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα) είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές, οι γονείς κι η τοπική κοινωνία ευρύτερα για το σοβαρό πρόβλημα του κυκλοφοριακού, των τροχαίων ατυχημάτων, της ατμοσφαιρικής και αισθητικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα, να αναζητήσουν, να προτείνουν και να προωθήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει αρχικά να προκαλέσουν μια συζήτηση στην τάξη με αφορμή την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο». Από τη συζήτηση αυτή θα αναδειχθούν τα προβλήματα αλλά κι οι προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να αποτυπωθούν στις δημιουργίες των μαθητών.
Σε κάθε έργο θα πρέπει να υπάρχει το όνομα του μαθητή ή των μαθητών που το σχεδίασαν και το υλοποίησαν, το τμήμα και το σχολείο τους. Τα έργα θα πρέπει να κατατεθούν στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (στην οδό Γκερόλα στα Χανιά) μέχρι την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015.
Στη συνέχεια, τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν σε Έκθεση που θα γίνει στη διάρκεια της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων (KAM) την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015.



Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου


Ποντικάκης Φώτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου