Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, οργανώνει σε συνεργασία με το Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων Ημερίδα με θέμα τη Μείωση των Αποβλήτων Τροφίμων στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου), στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, στις 10.30 το πρωί.
Στόχος της Ημερίδας αυτής, που γίνεται στα πλαίσια και του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!» που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου με τη συμμετοχή σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων από σχολεία όλης της Κρήτης, είναι η ευαισθητοποίηση πολιτών, μαθητών κι εκπαιδευτικών για τα απόβλητα τροφίμων που προσεγγίζουν περίπου το 50% του συνόλου των αποβλήτων και να αναζητηθούν τρόποι μείωσής τους και συνεπώς μείωσης των απορριμμάτων αλλά και της ενέργειας, του νερού και των χρημάτων που ξοδεύονται.
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν δράσεις μείωσης των αποβλήτων της ΔΕΔΙΣΑ, το Περιφερειακό Δίκτυο ΠΕ «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!» και τρόποι μείωσης αποβλήτων από τρόφιμα από τον Γ. Α. Φραγκιαδάκη, από το Τμήμα Διατροφής- Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης («Σωστή διατροφή με λιγότερα απόβλητα»)
Σκοπός των παρουσιάσεων είναι να μεταδοθεί τεχνογνωσία για την διαχείριση των τροφίμων από την αγορά μέχρι την κατανάλωση έτσι, ώστε αυτά να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες, να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ποιότητα και γενικότερα να αξιοποιούνται χωρίς απώλειες και απόβλητα που μπορούμε να προλάβουμε.
Περιεχόμενο του προγράμματος
Ενότητα 1: Αγοράζω
Κριτήρια ποιότητας των τροφίμων, προϊόντα light, ολικής άλεσης, χυμός, νέκταρ, γιαούρτι, επιδόρπιο γιαούρτης, γάλα φρέσκο, γάλα υψηλής παστερίωσης κ.λπ. Πρώτες ύλες, τη σήμανση λήξης των τροφίμων, πραγματική διάρκεια ζωής.
Ενότητα 2: Διατηρώ
Επικεντρωνόμαστε σε τεχνικές συντήρησης και εξυγίανσης για τις κύριες ομάδες τροφίμων (Λαχανικά και φρούτα, Γαλακτοκομικά, Κρέατα & κρεατοσκευάσματα, Προψυγμένα- Κατεψυγμένα, Μαγειρεμένα φαγητά) με σκοπό την ασφαλή διατροφή.
Ενότητα 3: Μαγειρεύω
Σκοπός του μαγειρέματος και τεχνικές μαγειρέματος (βρασμός, φούρνος, χύτρα ταχύτητας, φούρνος μικροκυμάτων κ.λπ.). Εξυγίανση με στόχο την ασφάλεια και την κατανάλωση περισσευμάτων.
Ενότητα 4: Καταναλώνω
Προγραμματισμό; των μερίδων σε σχέση με τις διατροφικές ανάγκες, διαχείριση των περισσευμάτων (αναθέρμανση, κατάψυξη, αξιοποίηση σε νέα συνταγή), με σκοπό την πρόληψη αποβλήτων τροφίμων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.30-11.00 Εγγραφές
11.00-11.15 Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Σ. Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)
11.15-11.35 Δράσεις μείωσης αποβλήτων Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)
Κώστας Πατεράκης Μηχανολόγος Μηχανικός MSc./Δ/ντής Ε.Μ.Α.Κ. Χανίων
11.35-11.55 Το Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!»
Φώτης Ποντικάκης Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου
11.55 -13.30 Διαχείριση τροφίμων με λιγότερα απόβλητα.
Γιώργος Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής “Διατροφής & Μεταβολισμού”
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι) Κρήτης
13.30-14.00 Συζήτηση, ερωτήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου