Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

 

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α / ΚΠΕ) Βάμου κυκλοφόρησε το 17ο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού «Πράσινος Πλανήτης»

Το διαδικτυακό αυτό περιοδικό εκδίδεται με την αξιοποίηση της πλατφόρμας και των εργαλείων που παρέχει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για την υποστήριξη σχολικών περιοδικών και εφημερίδων https://schoolpress.sch.gr/  

Στο 18ο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού «Πράσινος Πλανήτης» που εκδίδει το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου και κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 2025, μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων:

  • Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
  • Παρουσιάσεις σχολείων και εισηγήσεις από το Σεμινάριο του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές… ΑνακυκλωSOSτε!»
  • Σεμινάριο Περιφερειακού Δικτύου Π.Ε.  ΚΕΠΕΑ Βάμου «Ένας κήπος στο σχολείο μου»
  • 5ο Θερινό Σχολείο Εκπαίδευσης για τους Γεωτόπους και την Αειφορία «Γεωδιαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας!»
  • Σεμινάριο ΚΕΠΕΑ Αρχανών Εθνικού Δικτύου «Τουρισμός και Περιβάλλον»
  • Περπατώντας στις πόλεις του κόσμου ως ταξιδιώτης – Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ανακύκλωση από τα ΚΕΠΕΑ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και Βάμου Χανίων
  • Διαχείριση Απορριμμάτων στα Χανιά από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) Χανίων
  • Χελιδονίσματα 2025 στη λίμνη Αγυιάς Χανίων
  • Παρουσιάσεις περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων από σχολεία από όλη την Κρήτη
  • Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Να κηρυχτεί προστατευόμενη περιοχή η Ελληνική τάφρος
  • Σήμα κινδύνου από τη θάλασσα – Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
  • Εκπαιδευτικό υλικό για τη λίμνη Αγυιάς

Το περιοδικό είναι διαθέσιμο ελεύθερα στο διαδίκτυο  για να το δει κανείς και να αξιοποιήσει υλικό από αυτό στη διεύθυνση https://schoolpress.sch.gr/prasinosplanitis/    

 

Για το ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου

Ο Υπεύθυνος

Ποντικάκης Φώτιος

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Σεμινάριο Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. "Ένας κήπος στο σχολείο μου" στις 2 και 3 Μαϊου 2025

 

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» με κωδικό ΟΠΣ 6004470, του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΠΑΔΚΣ) 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνει Διήμερο Σεμινάριο του Περιφερειακού Δικτύου ΠΕ, οργανώνει Σεμινάριο 9 ωρών στο πλαίσιο του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένας κήπος στο σχολείο μου», την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαΐου 2025 με θέμα:

«Ένας κήπος στο σχολείο μου»

 

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών που ανήκουν ήδη στο  Σχολικό Δίκτυο, αλλά και αυτών που σχεδιάζουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και δραστηριότητες που εντάσσονται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Στόχοι είναι η γνωριμία τους με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδικτυακά εργαλεία του ΚΠΕ Βάμου, η απόκτηση γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων που προωθούν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφορία στα σχολεία.

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 2 Μαΐου 2025

Χώρος: ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκορώνου

16.30 - 17.00:      Προσέλευση - Εγγραφές

17.00 - 17.30:      Παιχνίδι γνωριμίας

17.30 - 18.00:      Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το σχολείο μας πρασινίζει: 

                             αρώματα, χρώματα, γεύσεις στο σχολικό κήπο» και του Περιφερειακού Δικτύου Π.Ε. 

                             «Ένας κήπος στο σχολείο μου» του ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Βάμου Βάμου (Ποντικάκης 

                             Φώτης, Υπεύθυνος ΚΕΠΕΑ Βάμου, Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια  

                             Υπεύθυνη ΚΕΠΕΑ Βάμου, Δεσποτίδου Ελένη, Μπάσιου Ανδριάνα, μέλη της ΠΟ του 

                             ΚΕΠΕΑ Βάμου)

18.00 - 18.30:      Παρουσιάσεις Προγραμμάτων των ΚΕΠΕΑ της Κρήτης σχετικών με το Σχολικό 

                             Κήπο (εκπρόσωποι των ΚΕΠΕΑ Ανωγείων και Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, Αρχανών 

                             Ηρακλείου και Ιεράπετρας Λασιθίου)

18.30 - 19.30:      Παρουσιάσεις σχετικών και πρόσφατων προγραμμάτων και δράσεων σχολείων που 

                             ανήκουν στο Δίκτυο

19.30 - 19.45:      Διάλειμμα

19.45 - 20.45:      Εργαστήριο ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Βάμου (Ποντικάκης Φώτης, Υπεύθυνος ΚΕΠΕΑ Βάμου, 

                            Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΕΠΕΑ Βάμου, 

                            Δεσποτίδου Ελένη, Μπάσιου Ανδριάνα, μέλη της ΠΟ του ΚΕΠΕΑ Βάμου)

20.45 - 21.00:      Ερωτήσεις – συζήτηση

 

Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Χώροι: ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκορώνου & στο Παϊδοχώρι Αποκορώνου

08.45 - 09.00:      Προσέλευση ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκορώνου.

09.00 – 9.15:       «Συμβουλές για τη φύτευση κήπου», Λιονουδάκης Κωνσταντίνος, Γεωπόνος

09.15 - 11.15:      Εργαστήριο: «Ιστορίες σκαλισμένες στο χώμα, για να συνεχίσουν να υπάρχουν κήποι 

                            στον κόσμο», Βάνια Σταμπολάκη, Δασκάλα, αφηγήτρια, Χάρης Παπαεμμανουήλ, 

                            Θεατρολόγος, μουσικός

11.15 - 11.30:       Σύντομο Διάλειμμα

Μετάβαση στο Παϊδοχώρι Αποκορώνου

12.00 - 13.30:      Εργαστήριο: Εναλλακτικά και παραδοσιακά μοντέλα καλλιέργειας, κομποστοποίηση-                               ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών φυσικής καλλιέργειας.

13.30 - 14.00:      Συζήτηση αποτίμησης – αξιολόγησης του Σεμιναρίου

 

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί και την 1η ημέρα στο ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου και τη 2η ημέρα στο χώρο του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου και σε κτήμα στο Παϊδοχώρι Αποκορώνου.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτό το Σεμινάριο, θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά μέχρι την Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, 9.30 το πρωί, πατώντας εδώ ή https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeywVvqnVkZv47eJ9O51ZcJdUmOxHVkOSlLbElBo2RTb1AdeQ/viewform?usp=header

 

 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ





Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Μεγάλη συμμετοχή στα "Χελιδονίσματα 2025" στη λίμνη Αγυιάς Χανίων

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή επισκεπτών όλων των ηλικιών και πολλών παιδιών και γονέων πραγματοποιήθηκε η δράση «Χελιδονίσματα 2025″ στη λίμνη της Αγυιάς Χανίων την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025. Η δράση οργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου και την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η οποία συντόνισε πολλές παρόμοιες δράσεις σε υγροτόπους σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Μιλήσαμε επίσης στην ertnews ζωντανά το μεσημέρι. Ο σύνδεσμος για το βίντεο είναι εδώ:

Στη δράση στη λίμνη της Αγυιάς Χανίων έγινε παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπιο και κατασκευές σχετικά με τα χελιδόνια. Στη λίμνη της Αγυιάς έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών κι αποτελεί σημαντικό σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών που αυτή την εποχή επιστρέφουν από την Αφρική στην Ευρώπη. Η λίμνη της Αγυιάς είναι ένας σημαντικός υγρότοπος που εντάσσεται στο Δίκτυο NATURA 2000 για τους Ευρωπαϊκούς Οικότοπους. Προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν και έχουν γίνει έργα προστασίας, σημαντική θα ήταν η δημιουργία Φορέα Προστασίας με συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Πανεπιστημίου καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων.


Χαρακτηριστικά πουλιά της άνοιξης είναι τα χελιδόνια. Τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για βδομάδες. Σχεδόν όλα εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον χειμώνα στην Αφρική, στις χώρες νότια από τη Σαχάρα, όπου βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους, όπως έντομα (κουνούπια, μυγάκια κ.ά.).

Υπάρχουν πολλά είδη χελιδονιών, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που φτιάχνουν τη φωλιά τους, αλλά και το μέρος που τα βλέπει κανείς. Το πλέον χαρακτηριστικό τους είναι οι μακριές φτερούγες που τα κάνουν να είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά στον αέρα, τα οποία μάλιστα μπορούν να τρέφονται ενώ πετούν!

Το Σπιτοχελίδονο (παλαιότερα γνωστό ως Λευκοχελίδονο Delichon urbicum), για το οποίο μπορείτε να βρείτε παρακάτω οδηγίες για την κατασκευή τεχνητής φωλιάς, είναι λευκό στο κάτω μέρος του σώματός του, ενώ στο επάνω έχει λευκή τη βάση της ουράς του.



Οι φωλιές τους, όπως και των περισσότερων άλλων ειδών χελιδονιών, είναι πλίθινες ενώ τα μικρά τα ανατρέφουν -στην κυριολεξία- στα πούπουλα που στρώνουν προηγουμένως, με επιμέλεια, μέσα στη φωλιά. Για την ετοιμασία τους δουλεύουν και οι δύο «γονείς». Μαζεύοντας λάσπη από κάποιο σχετικά κοντινό σημείο συνήθως 50-150 μέτρα μακριά, τη μεταφέρουν σε μορφή σβόλων ως τη θέση που έχουν επιλέξει. Κάθε φορά μεταφέρουν ένα μόνο σβόλο. Για μια φωλιά μπορεί να χρειαστούν περίπου από 700 έως 1.500 σβόλοι! Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες, χρειάζονται από 8 έως 18 ημέρες για να την ετοιμάσουν.







Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Δράση "Χελιδονίσματα" στη λίμνη Αγυιάς την Κυριακή 30 Μαρτίου

 

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ) Βάμου, σε συνεργασία με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων οργανώνει τη δράση «Χελιδονίσματα 2025» στη λίμνη Αγυιάς Χανίων την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, από τις 10 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

Στη δράση στη λίμνη της Αγυιάς Χανίων θα γίνει παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπιο και κατασκευές σχετικά με τα χελιδόνια. Στη λίμνη της Αγυιάς έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών κι αποτελεί σημαντικό σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών που αυτή την εποχή επιστρέφουν από την Αφρική στην Ευρώπη. Η λίμνη της Αγυιάς είναι ένας σημαντικός υγρότοπος που εντάσσεται στο Δίκτυο NATURA 2000 για τους Ευρωπαϊκούς Οικότοπους. Προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν και έχουν γίνει έργα προστασίας, σημαντική θα ήταν η δημιουργία Φορέα Προστασίας με συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Πανεπιστημίου καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 Χαρακτηριστικά πουλιά της άνοιξης είναι τα χελιδόνια. Τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για βδομάδες. Σχεδόν όλα εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον χειμώνα στην Αφρική, στις χώρες νότια από τη Σαχάρα, όπου βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους, όπως έντομα (κουνούπια, μυγάκια κ.ά.).

Υπάρχουν πολλά είδη χελιδονιών, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που φτιάχνουν τη φωλιά τους, αλλά και το μέρος που τα βλέπει κανείς. Το πλέον χαρακτηριστικό τους είναι οι μακριές φτερούγες που τα κάνουν να είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά στον αέρα, τα οποία μάλιστα μπορούν να τρέφονται ενώ πετούν!

Το Σπιτοχελίδονο (παλαιότερα γνωστό ως Λευκοχελίδονο Delichon urbicum), για το οποίο μπορείτε να βρείτε παρακάτω οδηγίες για την κατασκευή τεχνητής φωλιάς, είναι λευκό στο κάτω μέρος του σώματός του, ενώ στο επάνω έχει λευκή τη βάση της ουράς του.

Οι φωλιές τους, όπως και των περισσότερων άλλων ειδών χελιδονιών, είναι πλίθινες ενώ τα μικρά τα ανατρέφουν -στην κυριολεξία- στα πούπουλα που στρώνουν προηγουμένως, με επιμέλεια, μέσα στη φωλιά. Για την ετοιμασία τους δουλεύουν και οι δύο «γονείς». Μαζεύοντας λάσπη από κάποιο σχετικά κοντινό σημείο συνήθως 50-150 μέτρα μακριά, τη μεταφέρουν σε μορφή σβόλων ως τη θέση που έχουν επιλέξει. Κάθε φορά μεταφέρουν ένα μόνο σβόλο. Για μια φωλιά μπορεί να χρειαστούν περίπου από 700 έως 1.500 σβόλοι! Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες, χρειάζονται από 8 έως 18 ημέρες για να την ετοιμάσουν.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Πρόσκληση υποβολής υλικού για το τεύχος Απριλίου του διαδικτυακού περιοδικού «Πράσινος Πλανήτης» του ΚΕΠΕΑ Βάμου

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κ.Ε.ΠΕ.Α (ΚΠΕ) Βάμου απευθύνει πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς και μαθητές για την αποστολή υλικού (κειμένων, βίντεο, αφισών κλπ) για το 18ο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού «Πράσινος Πλανήτης» (ISSN 29450438) που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2025.

Το διαδικτυακό αυτό περιοδικό εκδίδεται με την αξιοποίηση της πλατφόρμας και των εργαλείων που παρέχει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για την υποστήριξη σχολικών περιοδικών και εφημερίδων https://schoolpress.sch.gr/  Το περιοδικό είναι διαθέσιμο ελεύθερα στο διαδίκτυο  για να το δει κανείς και να αξιοποιήσει υλικό από αυτό στη διεύθυνση https://schoolpress.sch.gr/prasinosplanitis/   

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να προβληθεί η σπουδαία δουλειά που γίνεται στα σχολεία κι ιδίως προγράμματα και δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών και μέσα από τις σελίδες του διαδικτυακού περιοδικού «Πράσινος Πλανήτης» που εκδίδει το ΚΕΠΕΑ Βάμου. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και διαφορετικών σχολείων, ενώ παράλληλα μας προσφέρεται η ευκαιρία αναστοχασμού, να σκεφτούμε σχετικά με τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, να θυμηθούμε, να ξεχωρίσουμε ό,τι θεωρούμε σημαντικό και άξιο να το μοιραστούμε με άλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλα σχολεία.

Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να στείλετε μέχρι τις 30 Μαρτίου 2025 στο mail του ΚΕΠΕΑ Βάμου (kpevamou@gmail.com ), με την ένδειξη «Για το περιοδικό»:

·         Κείμενα σε μορφή WORD ή PDF.

·         Φωτογραφίες (μορφή JPG, PNG).

·         Σύντομα βίντεο έως 20 MB,

·         Παρουσιάσεις κατά προτίμηση σε μορφή PDF, όπου διατηρείται η μορφή που εσείς έχετε δώσει.

Δεν ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε στο μήνυμά μας το σχολείο μας, το τμήμα, συγγραφείς, όλες κι όλους εκείνους κι εκείνες που έχουν συμβάλει σε αυτό που παρουσιάζει το κείμενο, εικόνα, βίντεο ή παρουσίαση που στέλνουμε.

 

Για το ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου

Ο Υπεύθυνος

 

Ποντικάκης Φώτιος

 

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο του Περιφερειακού Δικτύου Π.Ε. "Αλλάξτε συμπεριφορές... ΑνακυκλωSOSτε!"

 

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» με κωδικό ΟΠΣ 6004470, του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΠΑΔΚΣ) 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργάνωσε Διήμερο Σεμινάριο του Περιφερειακού Δικτύου ΠΕ «Αλλάξτε συμπεριφορές… ΑνακυκλωS.O.S.τε!» την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 που θα υλοποιήθηκε στον Κεφαλά Αποκορώνου και στα Χανιά με θέμα:

«Ενεργός Πολίτης και Ανακύκλωση»

Στο Σεμινάριο αυτό συμμετείχαν εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Η πρώτη ημέρα (Παρασκευή) του Σεμιναρίου υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου.

Παρουσίαση από το ΚΕΠΕΑ Αγίου Βασιλείου

Ξεκίνησε με μικρή ξενάγηση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλά στο Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα από το κτήριο του ΚΕΠΕΑ Βάμου. Ακολούθησε παρουσίαση του Δικτύου και του εκπαιδευτικού προγράμματος και του έντυπου και ψηφιακού υλικού που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ Βάμου για την υποστήριξή του. Στη συνέχεια, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΕΠΕΑ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου παρουσίασε τα δικά της εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων και προτάσεις για χρήση ψηφιακών διαδικτυακών εργαλείων στην εκπαίδευση. Για τη διαχείρισης των απορριμμάτων στα Χανιά παρουσίασε ο Κώστας Πατεράκης από τη ΔΕΔΙΣΑ (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων. Ακολούθησε συζήτηση. Η πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου έκλεισε με πασουσιάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων από 5 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτερεβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Κρήτη (Ειδικό Γυμνάσιου Κισάμου, 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων, 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων, Δημοτικό Σχολείο Γερανίου Ρεθύμνου, Δημοτικό Σχολείο Γούδουρα Λασιθίου)

Ο Κώστας Πατεράκης από τη ΔΕΔΙΣΑ

Η δεύτερη ημέρα (Σάββατο) ξεκίνησε με επίσκεψη και ξενάγηση στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι και συνεχίστηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας, όπου μετά την υποδοχή από το διευθυντή της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” Παρασκευά Περάκη, έγινε ξενάγηση από την Ελένη Φουντουλάκη. Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με Εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακού διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού με τη χρήση της πλατφόρμας e me 4all που προσφέρεται δωρεάν από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο..

Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η ευαισθητοποίηση για το θέμα των απορριμμάτων και η ανάδειξη του ρόλου του ενεργού πολίτη. Στόχοι ήταν η συζήτηση για τη συμβολή του σχολείου και της εκπαίδευσης γενικότερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε να ξοδεύονται λιγότερα χρήματα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη.



                               Στο Μουσείο Τυπογραφίας                                    Ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας

                                 


    Στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ

 

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥΠ.Ε. ΚΕΠΕΑ ΒΑΜΟΥ«ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ… ΑΝΑΚΥΚΛΩS.O.S.ΤΕ» 14 ΚΑΙ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

 


Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» με κωδικό ΟΠΣ 6004470, του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΠΑΔΚΣ) 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνει Διήμερο Σεμινάριο του Περιφερειακού Δικτύου ΠΕ «Αλλάξτε συμπεριφορές… ΑνακυκλωS.O.S.τε!» την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 (νέα ημερομηνία) που θα υλοποιηθεί στον Κεφαλά Αποκορώνου και στα Χανιά με θέμα:

«Ενεργός Πολίτης και Ανακύκλωση»

Η πρώτη ημέρα (Παρασκευή) του Σεμιναρίου θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου και η δεύτερη ημέρα (Σάββατο) στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι και στο Μουσείο Τυπογραφίας.

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση για το θέμα των απορριμμάτων και η ανάδειξη του ρόλου του ενεργού πολίτη.

Στόχοι είναι, η συζήτηση για τη συμβολή του σχολείου και της εκπαίδευσης γενικότερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε να ξοδεύονται λιγότερα χρήματα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη.

Στο Σεμινάριο αυτό θα συμμετέχουν 38 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης, που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο ή / και εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικό με το θέμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Χώρος: ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκορώνου

17:45-18:00:    Εγγραφές

18:00-18:30:          Παρουσίαση του Περιφερειακού Δικτύου «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!» και του εκπαιδευτικού       προγράμματος του ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Βάμου,

·      Παρουσιάσεις από την συμμετοχή του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου σε προγράμματα Erasmus + KA1 με σχετικό θέμα

·      Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού που έχει δημιουργηθεί,  Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Βάμου (Ποντικάκης Φώτης, Υπεύθυνος ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Βάμου, Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου, Δεσποτίδου Ελένη, Μπάσιου Ανδριάνα, μέλη της ΠΟ του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου)

18:30-19:00:          Παρουσιάσεις Προγραμμάτων και Τοπικών Δικτύων των ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ της Κρήτης σχετικά με την Ανακύκλωση και τα Απορρίμματα (εκπρόσωποι των ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Ανωγείων και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, Αρχανών Ηρακλείου και Ιεράπετρας Λασιθίου)

19:00-19:30:          Παρουσίαση προγραμμάτων Π.Ε. για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση που υλοποιήθηκαν σε σχολεία του Δικτύου την προηγούμενη σχολική χρονιά

19:30-20:00:          «Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη», Πατεράκης Κώστας, Γενικός Διευθυντής  Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ)

20:00-20:30:          Παρουσίαση τρόπων δημιουργίας ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού

                                   Ιδέες και προτάσεις από το ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου,

20:30-21:00:          Ερωτήσεις -Συζήτηση – Αξιολόγηση Σεμιναρίου

 

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

Χώρος: Ακρωτήρι Χανίων και ΒΙΟΠΑ Χανίων

8.30 - 8.45                    Συνάντηση στο ΒΙΟΠΑ Χανίων και αναχώρηση προς ΔΕΔΙΣΑ

9.30– 11.00:                Επίσκεψη και ξενάγηση στο Εργοστάσιο Διαλογής Απορριμμάτων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΔΕΔΙΣΑ) στο Ακρωτήρι Χανίων

11.30 – 12.30:             Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας  (ΒΙΟΠΑ Χανίων)

12.30 – 13.30:             Εργαστήριο (σε ομάδες) δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού στην πλατφόρμα  e me:

Πρακτική εξάσκηση με σκοπό την δημιουργία από κάθε συμμετέχοντα υλικού για δική του χρήση, βασισμένο στις δικές του εκπαιδευτικές ανάγκες.( Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι κάθε συμμετέχοντας να έχει έτοιμο, αν θέλει, υλικό που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στη δημιουργία του, π.χ. εικόνες, βίντεο, κείμενα, ήχους)

13.30 – 14.00              Αναστοχασμός – Αποτίμηση – Αξιολόγηση Σεμιναρίου

 

Για το ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Βάμου

 

Ο Υπεύθυνος λειτουργίας

Φώτιος Ποντικάκης