Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ERASMUS+ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, 24-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Το Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) Ανδριάνα Μπάσιου,συμμετείχε σε σεμινάριο για την Υπαίθρια Εκπαίδευση στη Ρώμη της Ιταλίας , από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου 2024. Η μετακίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος ErasmusKA1 (Διαπίστευση Erasmus+), το οποίο έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Αρ. έγκρισης 2023-1-EL01-KA121-ADU-000125830) με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στα πλαίσια του σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+, τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου συμμετέχουν σε Σεμινάρια (Δομημένους Κύκλους Μαθημάτων) σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ρώμη της Ιταλίας, το Σεμινάριο οργανώθηκε από το φορέα ''INFOL EDUCATION ROME'' και είχε θέμα «Υπαίθρια Εκπαίδευση». Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Σλοβενία.


Η Infol είναι πάροχος σεμιναρίων Erasmus εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διοργανώνει μαθήματα για δασκάλους και εκπαίδευση επαγγελματιών, πρακτική άσκηση για επαγγελματικές σχολές στη Ρώμη και την Ελλάδα με τη χρηματοδότηση Erasmus+.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου:

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τους εαυτούς τους και τα σχολεία τους και μίλησαν για την έννοια της Υπαίθριας Εκπαίδευσης από πολλές απόψεις (oρισμός της υπαίθριας εκπαίδευσης και τα οφέλη της, ιστορικές προοπτικές, ο ρόλος της υπαίθριας εκπαίδευσης στη σύγχρονη παιδαγωγική, οικοδόμηση θεμελίων για την υπαίθρια διδασκαλία)
Στη συνέχεια, το σεμινάριο διεξήχθη σε υπαίθριο χώρο,στο καταπράσινο πάρκο της Villa Borghese, όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν και προβληματίστηκαν σχετικά με το σχεδιασμό προγράμματος σπουδών για υπαίθρια μάθηση και την ευθυγράμμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων με εκπαιδευτικούς στόχους ενσωματώνοντας βασικά θέματα σε υπαίθρια μαθήματα. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και σχεδίασαν ένα  σχέδιο υπαίθριων μαθημάτων και ένα νέο παιχνίδι.




Προχωρώντας σε εξωτερικούς χώρους, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ζωολογίας και εργάστηκαν πάνω στο θέμα της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αειφορίας συνδέοντας τους μαθητές με τον φυσικό κόσμο. Οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν με την ακτιβιστρια της οικολογικής οργάνωσης Ultima Generazione,Chloe Bertini, για ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους με μαθητές και πώς να εισαγάγουν έννοιες όπως το «Green Washing» και «Fair Trade»,με ταυτόχρονη επίσκεψη σε καταστήματα κοινσεπ και δίκαιου εμπορίου που δεν πραγματοποιούν πειράματα σε ζώα άλλα διαθετουν οικολογική και αειφορική συνείδηση και πρακτική. Επιπλέον αναδείχτηκαν προβλήματα,όπως η αλλαγή λογότυπου και καμπάνιας σε εταιρείες που συνεχίζουν να βλάπτουν το περιβάλλον και πως μπορούμε να είμαστε πληροφορημένοι για τέτοιες πρακτικές.





Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε πολιτιστική επίσκεψη με θέμα «Διαχείριση Νερού», κατά την οποία οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε ιστορικές υπόγειες δεξαμενές και έγινε συζήτηση για την αρχαία σε σύγκριση με τη σύγχρονη χρήση και διαχείριση των αποθεμάτων νερού.

Οι στόχοι που επιτεύχθηκαν με το σεμινάριο είναι :

-Καλύτερη και ευρύτερη κατανόηση των αρχών και των πλεονεκτημάτων της υπαίθριας εκπαίδευσης.
-Βελτίωση στο σχεδιασμό υπαίθριου προγράμματος σπουδών ευθυγραμμισμένο με εκπαιδευτικούς στόχους.
-Ανάπτυξη επιπλέον δεξιοτήτων διδασκαλίας σε εξωτερικούς χώρους και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
-Εκπαίδευση σε τρόπους καλλιέργιας της αίσθησης της περιβαλλοντικής διαχείρισης στους μαθητές.


Tο τεράστιο και καταπράσινο πάρκο της Villa Borghese που περιλαμβάνει τεχνητή λίμνη,θέατρο,ποδήλατα,ρολόι που λειτουργεί με την κίνηση του νερού (1 από τα 2 σε όλο τον κόσμο),μουσείο ζωολογίας και πολλα άλλα, κι αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και ελεύθερο χώρο αναψυχής για κατοίκους κι επισκέπτες.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ως δώρο, σπόρους λουλουδιών που ελκύουν τις μέλισσες,ώστε να διευκολύνουμε αυτούς τους τόσο σημαντικούς επικονιαστές της φύσης.





Η συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus+ αποτελεί μια μοναδική εκπαιδευτική και πολιτιστική εμπειρία που προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση και βοηθάει στη βελτίωση της εκπαιδευτικής μας πρακτικής, ανοίγοντάς μας παράλληλα νέους ορίζοντες.



Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ERASMUS+ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ, 1-5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

 Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) συμμετείχε με την Ελένη Δεσποτίδου, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ σε σεμινάριο για το παιχνίδι στην εκπαίδευση στην Πράγα, Τσεχία, από τις 1 έως τις 5 Ιουλίου 2024.

Η μετακίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA1 (Διαπίστευση Erasmus+), το οποίο έχει εγκριθεί από το ΙΚΥ (αρ. έγκρισης 2023-1-EL01-KA121-ADU-000125830) με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου συμμετέχουν σε σεμινάρια (δομημένους κύκλους μαθημάτων) σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Πράγα, το σεμινάριο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το φορέα ITC και είχε θέμα «Μάθηση με βάση το Παιχνίδι και Παιχνιδοποίηση». Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ισπανία, την Πορτογαλία την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Γερμανία, την Τουρκία και τη Σλοβενία.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στο παιχνίδι στην εκπαίδευση από τις εκπαιδεύτριες του ITC περιλαμβάνοντας:

- Μάθηση με βάση το Παιχνίδι και Παιχνιδοποίηση - Εκπαιδευτικές πρακτικές σε όλη την Ευρώπη

- Χρήση παιχνιδιών και στρατηγικών παιχνιδιών για τη βελτίωση της μάθησης

- Κριτική και δημιουργική σκέψη μέσα από παιχνίδια

- Εύρεση πόρων για μαθήματα

- Χρήση φορητών συσκευών

- Εκμάθηση κωδικοποίησης μέσω βιντεοπαιχνιδιών

- Χρήση QR Codes

- Διαδικτυακά παιχνίδια προσομοίωσης

- Υπαίθρια παιχνίδια για ενεργητική μάθηση

- Ψηφιακή αφήγηση

- Ατομικές και Ομαδικές Έργασίες, Παρουσίαση και Αξιολόγηση

Τα μαθήματα διεξήχθηκαν σε κτίριο του Τσέχικου Τεχνικού Πανεπιστημίου της Πράγας. 



Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε έμφαση στο βιωματικό κομμάτι με παιχνίδια και δραστηριότητες να λαμβάνουν χώρο κυρίως σε ομάδες, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, ώστε να επιτευχθεί η γνωριμία με συναδέλφους διαφορετικών εθνικοτήτων εντός της ΕΕ, η ανταλλαγή ιδεών και η δημιουργία ενός δικτύου για μελλοντικές διεθνείς συνεργασίες.

 

Με το παρόν σεμινάριο επιτεύχθηκαν:

- Δημιουργία υλικού και πρακτικές ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσετε το τρέχον ηλεκτρονικό ψηφιακό εφαρμογές για την προώθηση της εκπαιδευτικής ανάπτυξης στον τομέα του Game-Based Learning GBL, προώθηση της καθολικής πρόσβασης στην εκπαίδευση.

- Ανάπτυξη της συνεργασία, της δημιουργικής και κριτικής σκέψης του εκπαιδευόμενου μέσω των μέσων και του ψηφιακού γραμματισμού, προώθηση της χρήσης του GBL σε σχέση με τη διεπιστημονική προσέγγιση.

- Εκμάθηση τρόπων για παρακίνηση, καθοδήγηση και αξιολόγηση των μαθητών για την αύξηση της επίδοσης στις βασικές ικανότητες, ανάπτυξη σχετικών, υψηλού επιπέδου και καινοτόμων δεξιότητων, βελτιώση της ποιότητας στη εκπαίδευση.

- Υποστηρίξη ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων (OER) και ευέλικτο περιβάλλον μάθησης στην εκπαίδευση, ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών τομέων.

- Ενίσχυση της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης, αναζωπύρωση στρατηγικών δια βίου μάθησης, οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην προώθηση στρατηγικών βασισμένων στα παιχνίδια στην εκπαίδευση, προώθηση παιδαγωγικών που ανταποκρίνονται στον πραγματικό κόσμο.

- Αποκτήση ευρύτερης κατανόησης των πρακτικών, των πολιτικών και των συστημάτων εκπαίδευσης στις διαφορετικές χώρες, καλλιέργεια του αμοιβαίου σεβασμού, της διαπολιτισμικής συνείδησης ​​και ενσωμάτωση κοινών αξιών εκπαίδευσης και κατάρτισης.

- Εμπλουτισμός των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, βελτίωση των δεξιοτήτων ξένων γλωσσών, διεύρυνση επαγγελματικού λεξιλογίου και προωθήση την ευρείας γλωσσικής πολυμορφίας της ΕΕ.

Η πρώτη μέρα συμπεριλάμβανε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πράγας. Η Πράγα αποτελεί ένα παράδειγμα πόλης που σέβεται και αξιοποιεί τα μνημεία και την ιστορία της συνδυάζοντάς τα με τον τουρισμό. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι πανέμορφο και γεμάτο αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, είναι καθαρό και εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

  

    
     Γέφυρα του Καρόλου                                              Αστρονομικό ρολόι και ο Ναός της Παναγία του Τυν

  

 
     Το κάστρο της Πράγας                                                                    Εθνική βιβλιοθήκη Klementinum

Η συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus+ αποτελεί μια μοναδική εκπαιδευτική και πολιτιστική εμπειρία που προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση και βοηθάει στη βελτίωση της εκπαιδευτικής μας πρακτικής, ανοίγοντάς μας παράλληλα νέους ορίζοντες.