Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Προκήρυξη Ημέρας Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς και σχολεία να οργανώσουν μια δράση στο χώρο τους ή την ευρύτερη περιοχή τους για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019.
Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή στις 15 Μαρτίου έρχεται ως συνέχεια των μαθητικών και νεανικών κινητοποιήσεων για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή, κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από μια 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία, τη Greta Thunberg, κι οδήγησαν χιλιάδες μαθητές, νέους κι ευαίσθητους πολίτες να δράσουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και για να ληφθούν τα μέτρα που είναι αναγκαία για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες, οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, που όλα σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν.
Στα πλαίσια αυτά καλούμε εκπαιδευτικούς, σχολεία και άλλους φορείς να οργανώσουν δράσεις όπως:
Γράφουμε μια επιστολή για την Κλιματική Αλλαγή. Μπορεί  να απευθύνεται στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής μας, προς την Περιφέρεια, την κυβέρνηση ή προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Φτιάχνουμε συνθήματα ή μαντινάδες και τα γράφουμε ή τα ζωγραφίζουμε σε κομμάτια χαρτονιού από χαρτόκουτο, μεταφέροντας έτσι το δικό μας μήνυμα για την αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, για την προστασία της φύσης και της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
Σχεδιάζουμε τις δικές μας αφίσες για το θέμα.
Φτιάχνουμε ένα μικρό βίντεο με το μήνυμά μας για την Κλιματική Αλλαγή, αξιοποιώντας φωτογραφίες ή δικές μας ζωγραφιές.
Δημιουργούμε τη δική μας μικρή εφημερίδα ή φυλλάδιο, σε έντυπη ή / και ηλεκτρονική μορφή και τη / το  μοιράζουμε στους συμμαθητές μας, στους γονείς κι όπου αλλού νομίζουμε.
Οργανώνουμε μια προβολή και συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή. Για το σκοπό αυτό μπορεί να αξιοποιηθούν αφίσες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το λιώσιμο των πάγων και την κλιματική αλλαγή που έχει μεταφράσει το ΚΠΕ Βάμου και μπορείτε, εάν θέλετε να τις κατεβάσετε από εδώ..
Σκοπός της δράσης αυτής η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικότερα των πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή. Στόχοι είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης συμβολής στην Κλιματική Αλλαγή, η αναζήτηση δράσεων αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, η διαμόρφωση στάσεων και αξιών προστασίας της φύσης, η προώθηση της συνεργασίας και της εργασίας σε ομάδες, η καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, η ενεργοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σε μια παγκόσμια κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος.
Οι περιγραφόμενες παραπάνω είναι μόνο μερικές ιδέες. Είμαστε σίγουροι ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν πολύ περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες.
Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο διαδίκτυο πατώντας εδώ (οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να κοινοποιήσουν ταυτόχρονα την πρόθεσή τους στην Υπεύθυνο/η Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής τους) μέχρι την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρο που θα επιλέξει ο κάθε συμμετέχοντας (σχολείο ή άλλος χώρος). Το ΚΠΕ Βάμου, στα πλαίσια της λειτουργίας του Δικτύου, θα στηρίξει με ιδέες, προτάσεις και άλλους τρόπους τις δράσεις των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, δημοσιοποιώντας παράλληλα τις δράσεις αυτές για να αποτελέσουν παράδειγμα και να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και διάχυση των ιδεών. Για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες είναι σημαντικό, με την ολοκλήρωση της δράσης, ει δυνατόν την ίδια ημέρα, να μας στείλουν φωτογραφίες από τη δράση τους (εάν υπάρχουν παιδιά στη δράση δε θα πρέπει να διακρίνονται τα πρόσωπα) και, εάν θέλουν, σύντομη περιγραφή. Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές των δράσεων αυτών θα αναρτηθούν και στο ιστολόγιο του ΚΠΕ Βάμου (http://kpevamou.blogspot.gr).

Για το ΚΠΕ Βάμου
Ο Υπεύθυνος


Ποντικάκης Φώτιος

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία πρωτοβουλία, αλλά γιατί το περιορίζετε μόνο στα σχολεία της Κρήτης; (στη φόρμα υπάρχουν μόνο οι 4 νομοί...θα μπορούσε να υπάρχει και η επιλογή "Άλλο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή