Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ολοκλήρωση Ημερίδας για την Κλιματική Αλλαγή

Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Φίλης


 

      Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση» που οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ και ΔΕ Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019..


Μετά την αρχική παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Βάμου «Αλλάζω για το Κλίμα», ακολούθησε εισήγηση από το Γιάννη Φίλη, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα «Η Κλιματική Αλλαγή και η ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν». Στη συνέχεια, η Ρούλα Καστρινάκη από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων παρουσίασε την πρόταση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για την Ανάγκη προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλα τα σχολεία, ξεκινώντας από το 8 καινούρια σχολεία που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο Δήμος Χανίων.

Ο Τάκης Γρηγορίου από τη Greenpeace

Στο δεύτερο μέρος, ο Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος Εκστρατείας για την ενέργεια και το κλίμα της Greenpeace, μίλησε για τα «Ορυκτά καύσιμα και κλιματική αλλαγή». Ακολούθησε εργαστήριο σε ομάδες με θέμα τη δημιουργία επιστολής προς Δήμους, Περιφέρεια κλπ σχετικά με το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής.
Στη συνέχεια ο Τάκης Γρηγορίου παρουσίασε την εκστρατεία της Greenpeace για τα «Σχολεία του ήλιου» και την προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φωτοβολταϊκών στα σχολεία και τα άλλα δημοτικά και δημόσια κτήρια. Οι συμμετέχοντες σε ομάδες συζήτησαν μια θετική εικόνα του μέλλοντος μέσα από ένα φανταστικό πρωτοσέλιδο εφημερίδας που σχεδίασαν.
            Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και γενικότερα των πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή. Στόχοι είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης συμβολής στην Κλιματική Αλλαγή, η αναζήτηση δράσεων αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, η συζήτηση για τη συμβολή του σχολείου και της εκπαίδευσης γενικότερα στην προσαρμογή και αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η γνωριμία με εκπαιδευτικά εργαλεία και τρόπους δράσης στο σχολείο σχετικά με το θέμα αυτό.

Στην Επιμορφωτική Ημερίδα συμμετείχαν πολίτες, φοιτητές και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης, που υλοποιούν ή ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το μεγάλο θέμα της εποχής μας, την Κλιματική Αλλαγή.
Τις εισηγήσεις και υλικό της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε εδώ.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου