Τα προγράμματά μας

Τα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Βάμου για τη σχολική χρονιά 2023-2024 είναι:
Μονοήμερα
  1. «Αλλάξτε συμπεριφορές: Ανακυκλω S.O.S. τε!» για μαθητές/τριες από 5 έως 18 χρονών.
  2. «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη» για μαθητές/τριες 5 έως 18 ετών.
  3. «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό» για μαθητές/τριες από 5 έως 18 χρονών.
  4. «Μεσόγειος: η θάλασσα που μοιραζόμαστε» για μαθητές/τριες από 5 έως 18 χρονών.
  5. «Αλλάζω για το κλίμα» για μαθητές/τριες 5 έως 18 ετών.
  6. «Μια βόλτα στα Χανιά, 5500 χρόνων» για μαθητές 8 έως 18 χρόνων.
  7. «Περπατώ εις το Δάσος.....» για μαθητές/τριες 5 έως 18 ετών.
  8. «Ο μαγικός κόσμος των σπηλαίων» για μαθητές/τριες από 5 έως 18 χρονών.
  9. «Το σχολείο μας πρασινίζει: αρώματα, χρώματα, γεύσεις στο σχολικό κήπο» για μαθητές/τριες από 5 έως 18 χρονών.
  10. «Οικοτουρισμός στην περιοχή μας» για μαθητές 8 έως 18 χρόνων.
  11. «(Δια)τροφή για σκέψη» για μαθητές 5 έως 18 χρόνων.
Διήμερα
  1. «Αλλάξτε συμπεριφορές: Ανακυκλω S.O.S. τε!» για μαθητές/τριες από 11 έως 18 χρονών.
  2. «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη» για μαθητές/τριες 11 έως 18 ετών. 
  3. «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό» για μαθητές/τριες από 11 έως 18 χρονών.
Τα προγράμματα περιλαμβάνουν φάσεις:
1.      Αλληλογνωριμίας και στοχοθεσίας
2.      Θεωρητικής κατάρτισης
3.      Εργασίας στην αίθουσα, στο εργαστήριο και στο πεδίο
4.      Σύνθεσης προτάσεων, διαχείρισης και
5.      Αξιολόγησης.                                                        
Όλα τα προγράμματα υλοποιούνται σε φάσεις με στόχο τη γνωριμία, τη θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος, τις εργαστηριακές, βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες και την έρευνα πεδίου.
Πλην της θεωρητικής, όλες οι φάσεις (εργαστήρια, δραστηριότητες, παρατηρήσεις στο πεδίο) υλοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ σε μικρές ομάδες.
Το ΚΠΕ διαθέτει αίθουσα βιβλιοθήκης  εξοπλισμένη με πληροφοριακό υλικό, βιβλία, έντυπα, αφίσες φωτογραφίες και cd σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, περιβαλλοντικά θέματα, τα προγράμματα και τις δράσεις του ΚΠΕ Βάμου καθώς και άλλων συνεργαζόμενων Κέντρων και φορέων.
Στα προγράμματα που περιλαμβάνουν πεδίο, το μεγαλύτερο μέρος τους εξελίσσεται στα επιλεγμένα για κάθε πρόγραμμα πεδία δράσης και έρευνας που βρίσκονται (τα περισσότερα) σε χώρους κοντινούς στο ΚΠΕ.
Σε όλα τα μονοήμερα προγράμματα προσφέρεται στους συμμετέχοντες, ανάλογα το πεδίο, παραδοσιακό δεκατιανό: παξιμάδι με λάδι, ντομάτα και τυρί (ντάκος) και φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ή καλιτσούνια (τυροπιτάκια-χορτοπιτάκια) ή σάντουιτς με πολύσπορο ψωμάκι τομάτα, πιπεριά, τυρί και γαλοπούλα. Στα διήμερα προγράμματα προσφέρεται στους συμμετέχοντες  παραδοσιακό δεκατιανό και ένα (1) γεύμα καθώς και η διαμονή τους στον ξενώνα του ΚΠΕ (Παρθεναγωγείο Βάμου).


1. «Αλλάξτε συμπεριφορές: Ανακύκλω S.O.S.τε!»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 5-18 ετών ή  Διήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 11-18 ετών. Στόχος του Προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το πρόβλημα των απορριμμάτων, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης, της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών και της επαναχρησιμοποίησης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μετά το παιχνίδι γνωριμίας, παρακολουθούν μια παρουσίαση σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι μικροί μας φίλοι (νηπιαγωγείο, Α', Β' Δημοτικού) παρακολουθούν, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, κουκλοθέατρο με την ιστορία του Άρχοντα Σκουπίδη. Στη συνέχεια χωρίζονται σε ομάδες και σε αίθουσες του Κέντρου που λειτουργούν ως εργαστήρια, πραγματοποιούνται βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια διαλογής απορριμμάτων, εργαστήρια ανακύκλωσης χαρτιού, κατασκευή χρηστικών αντικειμένων από άχρηστα υλικά, κατασκευή τσάντας από παλιά ρούχα, αργ«αλλιώς», κολλάζ με υλικά ανακύκλωσης, σαπούνι κ.α. Στο διάλειμμα προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό).
Στα διήμερα προγράμματα η μελέτη στο πεδίο πραγματοποιείται στο εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης των απορριμμάτων της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι, όπου με ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση από επιστήμονες της Μονάδας, οι μαθητές αντιλαμβάνονται με βιωματικό τρόπο τη λειτουργία και τη χρησιμότητά της καθώς και τη μεγάλη αξία της ανακύκλωσης.  Το πρόγραμμα υποστηρίζει το αντίστοιχο περιφερειακό δίκτυο σχολείων «Αλλάξτε συμπεριφορές: Ανακύκλω S.O.S.τε!» το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου.

2. «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 5-18 ετών ή Διήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 11-18 ετών. Στόχος του Προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το αξιόλογο τοπίο των μεσογειακών ελαιώνων, και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της ελιάς. Μελετώνται τα προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού στην Κρήτη, (απόβλητα ελαιοτριβείων, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων). Ταυτόχρονα προβάλλεται η μεγάλη διατροφική αξία του λαδιού και ο ρόλος του στην παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Μετά το παιχνίδι γνωριμίας και μια παρουσίαση οι μαθητές μέσα από εργαστήρια παρασκευής αρωματικών ελαιόλαδων, κηραλοιφών ή σαπουνιού τα παιδιά αντιλαμβάνονται και τις «άλλες» χρήσεις του ελαιόλαδου πέρα από τις γνωστές. Το κέντρο επίσης διαθέτει παραδοσιακή πέτρινη φάμπρικα, σε κλίμακα, κατασκευασμένη ειδικά  για τις ανάγκες του, κι έτσι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να «βγάλουν» το δικό τους λάδι. Στο διάλειμμα προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό).                
Στα διήμερα προγράμματα τα παιδιά επισκέπτονται πρότυπο βιολογικό ελαιουργείο όπου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέρος της διαδικασίας και να συνομιλήσουν με ειδικούς.

3. «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 5-18 ετών ή Διήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 11-18 ετών. Στόχος του Προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές τη λειτουργία, την ορθή χρήση και την αναγκαιότητα του νερού στη φύση, τόσο για το ανθρωπογενές όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Μετά το παιχνίδι γνωριμίας και μια μικρή παρουσίαση στο Κέντρο, το πρόγραμμα συνεχίζεται στον υγροβιότοπο της Λίμνης Κουρνά ή της Λίμνης της Αγυιάς. Στο πεδίο οι μαθητές  πραγματοποιούν μια σειρά από δραστηριότητες (παρατήρηση με κιάλια, τηλεσκόπιο της χλωρίδας και πανίδας, βιωματικά παιχνίδια, δραματοποίηση, πειράματα με το νερό, κλπ.). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της υλοποίησης του μονοήμερου προγράμματος εξ'ολοκλήρου στο πεδίο, χωρίς έκπτωση στην ποιότητα.  Στο διάλειμμα προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό).
Στα διήμερα προγράμματα: Την πρώτη μέρα, μετά το παιχνίδι γνωριμίας γίνεται μια παρουσίαση σχετικά με το νερό και συμπληρώνονται σε ομάδες φύλλα εργασίας. Ακολουθεί διάλειμμα με κέρασμα (δεκατιανό) και μετά παίζουμε θεατρικό παιχνίδι με δημιουργική γραφή και έκφραση.  Την δεύτερη μέρα, οι μαθητές επισκέπτονται τον υγρότοπο της Λίμνης της Αγυιάς.  Εδώ πραγματοποιούν μια σειρά από δραστηριότητες (παρατήρηση με κιάλια, τηλεσκόπιο της χλωρίδας και πανίδας, βιωματικά παιχνίδια, δραματοποίηση, πειράματα με το νερό κλπ.).
Επιτραπέζιο Παιχνίδι ΔΠΕ Επιτραπέζιο Παιχνίδι ΔΔΕ

4. «Μεσόγειος: Η θάλασσα που μοιραζόμαστε»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 5-18 ετών. Στόχος του νέου Προγράμματος του ΚΠΕ Βάμου είναι: η γνωριμία των μαθητών με τη θαλάσσια ζωή και την βιοποικιλότητα της, η αναγνώρισης της οικολογικής αξίας της θάλασσας κι ιδιαίτερα της Μεσογείου, η ευαισθητοποίησή τους για τα προβλήματα της θαλάσσιας ζωής κι η ενεργοποίησή τους για την αντιμετώπισή τους. Σαν πεδία του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν: το ιστορικό λιμάνι της πόλης των Χανίων, οι παραλίες των αγίων Αποστόλων,της Νέας Χώρας, ή  ακτές και παραλίες κοντινές στις σχολικές μονάδες του νομού Χανίων.  Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συμβολή του ΚΠΕ Βάμου στη Δεκαετία του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που ξεκίνησε το 2021. 
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο ΚΕΠΕΑ Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου ή στο σχολείο. Αρχικά παίζουμε ένα παιχνίδι γνωριμίας Κατόπιν οι μαθητές/τριες παρακολουθούν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση και ακολουθεί εργαστήριο μεσογεικής διατροφής: παρασκευή του κεράσματος (δεκατιανό) της ομάδας.

5. «Αλλάζω για το Κλίμα»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 10-18 ετών. Στόχος του Προγράμματος είναι η μελέτη τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας και των δυνατοτήτων αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών της. Το πρόγραμμα  δίνει έμφαση στην ενεργοποίηση του μαθητή μέσα από δραστηριότητες οι οποίες χωρίζονται σε φάσεις. Η κάθε φάση χρησιμοποιεί κατάλληλα διδακτικά εργαλεία με στόχο να γίνει κατανοητό από τους μαθητές ότι ο σύγχρονος πολιτισμός καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, με τη χρήση ως επί το πλείστον μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που οδηγεί σε παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, των οποίων λύση αποτελεί η ορθολογική χρήση και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μετά το παιχνίδι γνωριμίας, παρακολουθούν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Οι μικροί μας φίλοι (νηπιαγωγείο, Α', Β' Δημοτικού) παρακολουθούν, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, κουκλοθέατρο με την ιστορία της "Λύγρας και του μικρού Λούι". Ακολουθεί διάλειμμα με κέρασμα (δεκατιανό). Κατόπιν στα εργαστήρια του Κέντρου μέσα από κατασκευές τα παιδιά βιωματικά αντιλαμβάνονται την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

6. «Μια Βόλτα στα Χανιά, 5500 χρόνων» Παρουσίαση προγράμματος
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 8-18 ετών. Στόχος του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την Παλιά Πόλη των Χανίων, μια πόλη που κατοικείται συνεχώς από την Παλαιολιθική Εποχή.  Να εξερευνήσουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, τα μνημεία διαφόρων πολιτισμών από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα και να αντιληφθούν την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκησή της με τον εξαιρετικό κτιριακό-πολιτιστικό πλούτο. Επίσης να μάθουν να παρατηρούν το περιβάλλον τους, δομημένο και φυσικό.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Παλιά Πόλη των Χανίων, όπου μέσα από παιχνίδι εξερεύνησης με καρτέλες και άλλες δραστηριότητες, οι μαθητές αναζητούν και βρίσκουν μνημεία και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, τα οποία ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια τους την μακραίωνη ιστορία της. Στο διάλειμμα προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό).

7. «Περπατώ εις το Δάσος...»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 5-18 ετών. Στόχος του Προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές πάνω στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης και σωστής διαχείρισης του δασικού πλούτου, ώστε να αναπτυχθούν οι υπεύθυνες στάσεις που θα συμβάλουν στην προστασία του. Να αγαπήσουν το δάσος ώστε να θελήσουν να το προστατέψουν με συγκεκριμένες δράσεις. Μετά το παιχνίδι γνωριμίας και μια μικρή παρουσίαση στο Κέντρο, οι μαθητές ξεκινούν για μελέτη στο πεδίο που πραγματοποιείται στα κοντινά κυπαρισσοδάση, στο δάσος του Ξηροστερνίου με την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει και στους γύρω ελαιώνες. Μέσα από παιδαγωγικά παιχνίδια, δραματοποιήσεις, ασκήσεις παρατήρησης και έκφρασης οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη σημασία του για τον άνθρωπο και να αναπτύξουν ερευνητική διάθεση και δεξιότητες για αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων καθώς και τη λειτουργία του δάσους ως πλήρες οικοσύστημα. Στο διάλειμμα προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό).

8. «Ο μαγικός κόσμος των σπηλαίων»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 5-18 ετών. Στόχος του Προγράμματος είναι:
-         να γνωρίσουν οι μαθητές τον άγνωστο αυτό κόσμο των σπηλαίων και ό,τι αυτός περικλείει (ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, σπηλαιόβιοι οργανισμοί και νυχτερίδες, σπηλαιοθέματα και διάκοσμος, μυθολογία, ιστορία, λαϊκές παραδόσεις και θρύλοι). 
-         να κατανοήσουν ότι τα σπήλαια είναι ένα κλειστό οικοσύστημα που κινδυνεύει από κάθε είδους ανθρώπινες επεμβάσεις. Να ευαισθητοποιηθούν και να εκτιμήσουν την αξία του κλειστού οικοσυστήματος του σπηλαίου και την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας του.
-         να επισκεφθούν και να εργαστούν μέσα σε σπήλαια και να ξεπεράσουν το φόβο που συχνά συνεπάγεται από την άγνοια και την όλη μυθοπλασία που σχετίζεται με αυτά.
Μετά το παιχνίδι γνωριμίας και μια μικρή παρουσίαση το πρόγραμμα συνεχίζεται στο πεδίο, σε σπήλαιο της περιοχής, Σπήλαιο του Λίτσα στο Κόκκινο χωριό. Στο σπήλαιο οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από δραστηριότητες (αναγνώριση διακόσμου, μετρήσεις θερμοκρασίας-υγρασίας, παιχνίδια, κλπ.). Στο διάλειμμα προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό).
Επιτραπέζιο Παιχνίδι ΔΠΕ Επιτραπέζιο Παιχνίδι ΔΔΕ

9. «Το σχολείο μας πρασινίζει: αρώματα, χρώματα, γεύσεις στο σχολικό κήπο»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 5-18 ετών. Οι σκοποί του Προγράμματος είναι:
Η διαμόρφωση  μελλοντικής υπεύθυνης στάσης ενεργού πολίτη, μιας και τα παιδιά δέχονται αγωγή σε μια καθοριστική για την οικοδόμηση της προσωπικότητάς τους ηλικία, καθώς και η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, ώστε να μπορούν να δρουν ουσιαστικά για την αειφόρο  ανάπτυξη.                                   
Οι επιμέρους στόχοι είναι:
-         Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση και να κατανοήσουν τους μηχανισμούς του φυσικού περιβάλλοντος και τις αλληλεπιδράσεις του με το ανθρωπογενές.
-         Να αναγνωρίσουν τη σημασία των φυτών τόσο για την οικολογική ισορροπία και την επιβίωση του ανθρώπου (οξυγόνο που μας προσφέρουν, συμβολή στη διατροφή, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά κ.ο.κ.).
-         Να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα των Χανίων και της Κρήτης και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της για την τοπική οικονομία και τη σύνδεσή της με τον τοπικό πολιτισμό.
-         Να μάθουν πόσο πολύτιμη είναι η διαφύλαξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
-         Να εμπλακούν στη δραστηριότητα δημιουργίας ενός κήπου στο χώρο του σχολείου τους, να μάθουν να συνεργάζονται και να προτείνουν λύσεις και να  αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας με μαθητές από άλλες σχολικές μονάδες για την οργάνωση κοινών δράσεων.
  Σχολεία Νομού Χανίων:
Με αυτή τη στοχοθεσία οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ μεταβαίνουν στο εκάστοτε σχολείο φέρνοντας μαζί τους φυτά και εργαλεία κηπουρικής. Ξεκινάμε με παιχνίδια γνωριμίας τόσο των παιδιών όσο και των φυτών. Ακολουθεί  μια μικρή παρουσίαση και συζήτηση πάνω σ΄αυτήν. Μετά από ένα παιχνίδι ελεύθερης έκφρασης των μαθητών συνεχίζουμε και με τη συνεργασία όλων (εκπ/κών & μαθητών) γίνεται ο σχεδιασμός και η φύτευση του σχολικού κήπου!
   Σχολεία εκτός Νομού Χανίων/υπόλοιπης Ελλάδας:
Στην αρχή πραγματοποιείται παιχνίδι γνωριμίας με τα παιδιά, στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση στο Κέντρο σχετικά με την ιστορία και τη χρησιμότητα των σχολικών κήπων καθώς και συζήτηση με τους μαθητές. Ακολουθεί διάλειμμα όπου προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό). Στη συνέχεια πραγματοποιείται βιωματικό παιχνίδι με διάφορα αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά που οι μαθητές θα πάρουν μαζί τους για φύτευση στο σχολείο τους. Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις μυρωδιές και τις ιδιότητες των βοτάνων και δοκιμάζουν το άρωμα και την υφή τους. 
    Έχοντας μία ιδέα για τα αρωματικά φυτά, οι μαθητές συνεχίζουν με εργαστήριο παρασκευής αρωματικών λαδιών τα οποία επίσης θα πάρουν μαζί τους δοκιμάζοντας τη γεύση και το άρωμα τους στην καθημερινότητα τους. Στο διάλειμμα προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό).
    Το πρόγραμμα υποστηρίζει το αντίστοιχο περιφερειακό δίκτυο σχολείων του ΚΠΕ Βάμου "Ένας Κήπος στο σχολείο μου".

10. «Ο Οικοτουρισμός στην περιοχή μας»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 8-18 ετών. Στο Πρόγραμμα αυτό προσεγγίζονται οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ειδικότερα η οικοτουριστική μορφή που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, την ιστορία του τόπου, τις ασχολίες των κατοίκων, τις καθημερινές τους δραστηριότητες, το φυσικό κάλλος και το δομημένο περιβάλλον της περιοχής.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο χωριό Βάμος. Αρχικά παίζουμε ένα παιχνίδι γνωριμίας και μετά οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες όπου με παιδαγωγικό παιχνίδι αναζήτησης, ανακάλυψης, παρατήρησης οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες του οικοτουριστικού μοντέλου. Μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες και παρατήρηση φτάνουμε στην ανατροφοδότηση του προγράμματος, την ελεύθερη έκφραση και τη διατύπωση προτάσεων. Οι ομάδες καταλήγουν στο Παρθεναγωγείο του Βάμου, όπου το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με κρυπτόλεξα και αναγραμματισμούς.
Στο διάλειμμα προσφέρεται κέρασμα (δεκατιανό).

11. «(Δια)τροφή για σκέψη»
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές/τριες 5-18 ετών. Στόχος του νέου αυτού Προγράμματος του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Βάμου είναι να εισάγει τους μαθητες/τριες, εκπαιδευτικούς και κοινωνικές ομάδες σε μια συλλογική δράση προβληματισμού σχετικά με τη σύνδεση της Διατροφής με τις έννοιες «Φέρουσα ικανότητα», «Παραδοσιακή διατροφή», «Σπατάλη φυσικών πόρων», «Υγιεινή διατροφή», «Αειφορία των τοπικών κοινωνιών», «Μείωση του οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος». Παράλληλα, οι μαθητές να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν σε θέματα που αφορούν την Αειφορική Διαχείριση των Φυσικών Πόρων, ώστε να βελτιώσουν τις καταναλωτικές και διατροφικές τους συνήθειες και να αντιληφθούν ότι με την κατανάλωση τοπικών παραδοσιακών υγιεινών προϊόντων, ενδυναμώνεται η τοπική κοινωνία. 
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο ΚΕΠΕΑ Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου ή στο σχολείο. Αρχικά παίζουμε ένα παιχνίδι γνωριμίας Κατόπιν οι μαθητές/τριες παρακολουθούν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση και ακολουθεί εργαστήριο παρασκευής του κεράσματος (δεκατιανό) της ομάδας.


Ελλάδα, Κρήτη, Χανιά, ΚΠΕ Βάμου - Βιντεοπαρουσίαση

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου