Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Πάρτε κι εσείς μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019


Μια ευκαιρία να συζητήσουμε στο σχολείο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών μας, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους καύσωνες, τη σύνδεσή τους με την Κλιματική Αλλαγή και την ανθρώπινη συμβολή στην Κλιματική Αλλαγή. Μια ευκαιρία να αναζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Για να πάρουμε ιδέες, μπορούμε να δούμε σχετικά βιντεάκια, τις σχετικές αφίσες του ΟΗΕ που έχει μεταφράσει το ΚΠΕ Βάμου ή κάποιες από τις παρουσιάσεις της Ημερίδας που οργάνωσε το ΚΠΕ Βάμου για την Κλιματική Αλλαγή. Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε ένα δικό μας κείμενο για την Κλιματική Αλλαγή.

 Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία της Κρήτης που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο διαδίκτυο πατώντας εδώ (οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να κοινοποιήσουν ταυτόχρονα την πρόθεσή τους στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής τους).
Οι δράσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χώρο που θα επιλέξει ο κάθε συμμετέχοντας (σχολείο ή άλλος χώρος). Το ΚΠΕ Βάμου, στα πλαίσια της λειτουργίας του υπό ίδρυση Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή, θα στηρίξει με ιδέες, προτάσεις και άλλους τρόπους τις δράσεις των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, δημοσιοποιώντας παράλληλα τις δράσεις αυτές για να αποτελέσουν παράδειγμα και να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και διάχυση των ιδεών. Για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες είναι σημαντικό, με την ολοκλήρωση της δράσης, ει δυνατόν την ίδια ημέρα, να μας στείλουν φωτογραφίες από τη δράση τους (εάν υπάρχουν παιδιά στη δράση δε θα πρέπει να διακρίνονται τα πρόσωπα) και, εάν θέλουν, σύντομη περιγραφή. Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές των δράσεων αυτών θα αναρτηθούν και στο ιστολόγιο του ΚΠΕ Βάμου (http://kpevamou.blogspot.gr).

Για τη δράση θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και τους στίχους από ένα τραγούδι που τραγουδάει ο Ψαραντώνης (στίχοι Θ. Κοτωνιά) για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου:Ψαραντώνης και Μακρινά Ξαδέρφια

Στίχοι – Μουσική: Θοδωρής Κοτωνιάς


Για δες πώς άλλαξε ο καιρός
και τα βουνά τρομάζουν
της άνοιξης τα λούλουδα
Γενάρη μπουμπουκιάζουν

Για δες πώς άλλαξε ο καιρός
Γενάρη που ζεσταίνει
να τονε βλέπει ο Αύγουστος
αγάπες ν’ ανασταίνει

Αυτά που φέρνει ο ουρανός
δεν είναι χιόνια που `δες,
στο μαύρο καταχείμωνο
ήρθανε πεταλούδες

Τι θέλω εγώ στα σύννεφα,
δεν ξέρω να πετάω,
εγώ στη γη γεννήθηκα
μόνο να περπατάω

Για δες πώς άλλαξε ο καιρός
Αύγουστος και να βρέχει
έρωτας ήταν κι έφυγε
και γι’ άλλους τώρα τρέχει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου