Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Διαδικτυακή δράση για το Κλίμα, Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα, με αφορμή την 5η επέτειο της Παγκόσμιας Συμφωνίας για το Κλίμα το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020.  Δράσεις που προτείνονται από το ΚΠΕ Βάμου:

Α) ΑΝΑΡΤΗΣΗ στο διαδίκτυο στα ιστολόγια του ΚΠΕ Βάμου υλικού όπως ζωγραφική, βίντεο, κειμένων, κατασκευών από μαθητές κι εκπαιδευτικούς με μηνύματα για την προστασία του πλανήτη και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Β) ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (τηλεδιάσκεψη) του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλά.ΖΩ για το Κλίμα» που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, από τις 11.00  το πρωί έως τις 13.00.

Γι’ αυτή τη δράση, το Δίκτυο «Παρασκευές για το Κλίμα» (που δημιουργήθηκε από τη Σουηδή μαθήτρια Greta Thunberg) προτείνει να είναι κεντρικό θέμα το αίτημα να ληφθούν μέτρα για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Α) Μια από τις προτεινόμενες δράσεις είναι να σχηματιστεί η φράσηFight for 1 Point 5”
(«Αγώνας για 1,5», δηλαδή για να μην ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Η φράση αυτή μπορεί να σχηματιστεί με κεράκια (πχ ρεζώ), με led τηλεφώνων ή (συμπληρώνουμε εμείς) με ζωγραφιές σε χαρτί ή χαρτόνι ή με ηλεκτρονική αφίσα με χρήση υπολογιστή. Η αφίσα ή το μήνυμά μας μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική δουλειά (στην περίπτωση αυτή με τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία) και μπορεί να συμπεριλαμβάνει και το αντίστοιχο ελληνικό μήνυμα (πχ «Σώστε τον πλανήτη – Αγώνας να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό»). Το μήνυμα μπορεί να μεταφερθεί και με μικρό βίντεο ή animation. Στη συνέχεια ανεβάστε στο Padlet που δημιούργησε για τη δράση αυτή το ΚΠΕ Βάμου την εικόνα, αφίσα ή βίντεο που φτιάξατε. Μπορεί επίσης, αν θέλετε, να ανεβεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #FightFor1point5. Σε περίπτωση χρήσης φωτογραφίας, τα πρόσωπα των παιδιών δεν πρέπει να φαίνονται.

Β) Για να πάρετε μέρος στη Διαδικτυακή Συνάντηση του Περιφερειακού Δικτύου Π.Ε «Αλλάζω για το Κλίμα», δηλώστε συμμετοχή εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΑΒΒΑΤ0 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

11.00 -11.15: Σύνδεση στην Πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης

11.15 – 11.30: Διαδικτυακό παιχνίδι γνωριμίας

11.30 – 11.45: Παρουσίαση του Περιφερειακού Δικτύου ΠΕ «ΑλλάΖΩ για το Κλίμα» και εκπαιδευτικού υλικού του ΚΠΕ Βάμου για το Κλίμα, Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Βάμου

11.45 – 12.00: Η σημασία της θάλασσας για το Κλίμα, Daniela Sannino, Περιβαλλοντολόγος, MSc Θαλάσσια Οικολογία Πανεπιστημίου Σάσσαρι Σαρδηνίας

12.00 – 12.15: Η αντίδραση των νέων στην Κλιματική Αλλαγή, Γιάννης Φίλης, πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

12.15 – 12.30: Διεθνής κινητοποίηση για το Κλίμα, Σάντυ Φαμελιάρη, Greenpeace

12.30 – 13.00: Συζήτηση

Σκοπός της δράσης αυτής η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικότερα των πολιτών για την Κλιματική Κρίση. Στόχοι είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης συμβολής στην Κλιματική Κρίση, η αναζήτηση δράσεων αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης, η διαμόρφωση στάσεων και αξιών προστασίας της φύσης, η προώθηση της συνεργασίας και της εργασίας σε ομάδες, η καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, η ενεργοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σε μια παγκόσμια κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος.

Η Παγκόσμια Δράση για τo Κλίμα στις 11-12 Δεκεμβρίου 2020 αποτελεί συνέχεια των νεανικών κινητοποιήσεων για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την Κλιματική Κρίση, κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από μια 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία, τη Greta Thunberg, κι οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, νέους κι ευαίσθητους πολίτες να δράσουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και για να ληφθούν τα μέτρα που είναι αναγκαία για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες, οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, που όλα σχετίζονται με την Κλιματική Κρίση και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε στο σχολείο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών μας, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους καύσωνες, τη σύνδεσή τους με την Κλιματική Κρίση και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν. Μια ευκαιρία να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε λύσεις για το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου