Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Δράση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας



Πάρκινγκ στο Σαντριβάνι στο Ενετικό λιμάνι
ΙΧ σταθμευμένο σε χώρο για ποδήλατα
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με δράση στην Παλιά Πόλη και το κέντρο των Χανίων που πραγματοποιήθηκε με δυο ομάδες μαθητών κι εκπαιδευτικών από το 1ο Γυμνάσιο Χανίων και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Οι μικροί μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς και μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου περπάτησαν στο κέντρο και στην Παλιά Πόλη καταγράφοντας και συζητώντας για το κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, των ηλικωμένων, των παιδιών, των πεζών και των ποδηλατών. Είδαμε μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, αυτοκίνητα που έκλειναν ράμπες ή χώρους στάθμευσης ΙΧ αναπήρων, σταθμευμένα ΙΧ σε χώρους για ποδήλατα και πάρκα, σε πολλά σημεία έλλειψη διαβάσεων για πεζούς αλλά και ραμπών για ΑΜΕΑ και καροτσάκια καθώς κι ελάχιστα παγκάκια για ξεκούραση κ.ά.
Πάρκινγκ το πάρκο
Πάρκινγκ στην Πλατεία Τριμάρτυρης
Μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια
Μηχανάκια στο πεζοδρόμιο απέναντι από τα Νεώρια
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου οργάνωσε τη δράση αυτή στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, από τις 9 π.μ έως τις 1 μμ..
Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σχετικά με τη Βιώσιμη Κινητικότητα. Στόχοι της δράσης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τι σημαίνει Βιώσιμη Κινητικότητα, να προβληματιστούν για το δικαίωμα όλων (ηλικιωμένων, παιδιών, ΑΜΕΑ, ποδηλατών, πεζών κλπ) να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια στην πόλη, να εντοπίσουν προβλήματα και εμπόδια και να προτείνουν λύσεις.
Μια θετική κίνηση τα ποδήλατα του Δήμου
Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2018, έχει επιλεγεί ως μότο το «Συνδυάζω - Μετακινούμαι!» (Mix and Move!) εστιάζοντας στην Πολυτροπικότητα, στη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων. Το 2015 συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 1.870 πόλεις από 45 χώρες Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου