Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόταση δράσης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνει σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΔΕ Χανίων δράση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου 2018).
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σχετικά με τη Βιώσιμη Κινητικότητα. Στόχοι της δράσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τι σημαίνει Βιώσιμη Κινητικότητα, να προβληματιστούν για το δικαίωμα όλων (ηλικιωμένων, παιδιών, ΑΜΕΑ, ποδηλατών, πεζών κλπ) να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια στην πόλη, να εντοπίσουν προβλήματα και εμπόδια και να προτείνουν λύσεις.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου προτείνει τη συμμετοχή εκπαιδευτικών που το επιθυμούν και των μαθητών τους, σε δράση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Η δράση αυτή στοχεύει στην παρατήρηση και καταγραφή της κατάστασης κινητικότητας σε περιοχή μελέτης της επιλογής τους με τη βοήθεια του φύλλου μελέτης, και αφορά στη δυνατότητα ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης ΑΜΕΑ, παιδιών, ηλικιωμένων, πεζών και ποδηλατών. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δράση, μπορούν να το δηλώνουν ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας εδώ.
Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, παρακαλούμε να μας σταλούν φωτογραφίες (χωρίς να φαίνονται πρόσωπα παιδιών) και κατάσταση μαθητών κι εκπαιδευτικών που συμμετείχαν (σκαναρισμένη με σφραγίδα και υπογραφή από το διευθυντή/τρια του σχολείου), μαζί με το συμπληρωμένο φύλλο μελέτης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε εικόνα από πολλά και διαφορετικά σημεία του Ν.Χανίων για τη βιώσιμη κινητικότητα και για το κατά πόσο γίνεται σεβαστό το δικαίωμα όλων στην ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση.
Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2018, έχει επιλεγεί ως μότο το «Συνδυάζω - Μετακινούμαι!» (Mix and Move!) εστιάζοντας στην Πολυτροπικότητα, στη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων. Το 2015 συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 1.870 πόλεις από 45 χώρες Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου