Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οργάνωσε Δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών με θέμα «Χριστούγεννα με Επαναχρησιμοποίηση» στην Πύλη Σαμπιονάρα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, από τις 6 μμ έως τις 9 μμ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά αρκετοί ενήλικες μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, κατασκευάζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, μαγνητάκια για το ψυγείο και καρφίτσες, όλα με επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως χαρτόκουτα, κομμάτια από παλιά υφάσματα, υλικά από συσκευασίες κλπ.
Η δράση αυτή οργανώθηκε στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: Ανακυκλω-SOS-τε!» και εντάσσεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μείωση των απορριμμάτων μέσα από την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση υλικών που δε χρειαζόμαστε πια για τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων στολιδιών και κατασκευών. Στόχος της δράσης ήταν η απόκτηση δεξιοτήτων επαναχρησιμοποίησης υλικών, η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας, η αλλαγή στάσης απέναντι στα απορρίμματα και η προώθηση αξιών επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και μείωσης των απορριμμάτων.

Το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων δεν είναι απλά πρόβλημα ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος και καταστροφής της φύσης. Είναι και σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων, σπατάλη νερού και ενέργειας, σπατάλη χρημάτων για τη διαχείριση απορριμμάτων που θα μπορούσαν να μην έχουν καταλήξει στους κάδους αλλά να επαναχρησιμοποιούνται και να βρίσκουν νέες χρήσεις. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και η δράση «Χριστούγεννα με ανακύκλωση», μια προσπάθεια να προβάλλουμε έμπρακτα εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης παλιών υλικών πριν και για να μην καταλήξουν στους κάδους των σκουπιδιών, εξοικονομώντας χρήματα και φυσικούς πόρους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου