Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσκληση για συμμετοχή σε Ημέρα Δράσης για το Κλίμα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠΕΑ) Ανωγείων, Αρχανών- Ρουβα - Γουβών και Ιεράπετρας -Νεάπολης, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάζω για το Κλίμα», προσκαλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, σχολεία και Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  να συμμετάσχουν στην Ημέρα Δράσης για το Κλίμα την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. Εκτός από δράσεις και εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν στα σχολεία για το θέμα αυτό, καλούμε και σε διαδικτυακή δράση που περιλαμβάνει ανάρτηση στο διαδίκτυο σε padlet υλικού όπως ζωγραφική, βίντεο, κειμένων, κατασκευών από μαθητές κι εκπαιδευτικούς με μηνύματα για την προστασία του πλανήτη και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

·      Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορούν να αναρτούν υλικό σχετικά με το θέμα για αξιοποίηση από τα σχολεία, εδώ. Τα Κέντρα επίσης μπορούν να οργανώσουν παρουσιάσεις ή δράσεις για το Κλίμα στην περιοχή τους.

·      Τα σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί, μπορούν να αναρτούν τα δικά τους μηνύματα και αρχεία, εδώ.

Μερικές ιδέες για τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης:

1.       Μικρό powerpoint σχετικό με το θέμα

2.       Βιντεοκλίπ που ετοίμασε η σχολική ομάδα για το Κλίμα

3.       Τραγούδι ή μαντινάδα σχετικά με το θέμα

4.       Κείμενο που ετοίμασαν οι μαθητές ή επιστολή προς ΜΜΕ

5.       Ζωγραφιά/Αφίσα σχετικά με το Κλίμα.

Οργανώστε μια δράση για την Ημέρα αυτή στο σχολείο σας και δηλώστε συμμετοχή, εδώ. 

Σκοπός της δράσης αυτής η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικότερα των πολιτών για την Κλιματική Κρίση. Στόχοι είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης συμβολής στην Κλιματική Κρίση, η αναζήτηση δράσεων αντιμετώπισής της, η διαμόρφωση στάσεων και αξιών προστασίας της φύσης, η προώθηση της συνεργασίας και της εργασίας σε ομάδες, η καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, η ενεργοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σε μια παγκόσμια κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης για την Κλιματική Κρίση όπως η Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 αποτελεί συνέχεια των μαθητικών και νεανικών κινητοποιήσεων. Νέοι κινητοποιούνται για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την Κλιματική Κρίση, κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από μια 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία, τη Greta Thunberg, κι οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, νέους κι ευαίσθητους πολίτες να δράσουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες, οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, που όλα σχετίζονται με την Κλιματική Κρίση και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε στο σχολείο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών μας, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους καύσωνες, τη σύνδεσή τους με την Κλιματική Κρίση και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν. Μια ευκαιρία να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε λύσεις για το πρόβλημα.

Για την προετοιμασία της συμμετοχής μιας σχολικής ομάδας στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, μπορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να αξιοποιήσουν:

Κείμενο με ιδέες και συνδέσμους για υλικό διαθέσιμο διαδικτυακά από το ΚΠΕ Βάμου σχετικά με την Κλιματική Κρίση

Οι ιδέες και το υλικό θα εμπλουτίζεται συνεχώς μέχρι την Ημέρα Δράσης.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου

Υπεύθυνος του ΚΠΕ (ΚΕΠΕΑ) Βάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου