Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτική δράση "Ο δρόμος του ταχυδρόμου, ενώνοντας τα φαράγγια" στις 29 Νοεμβρίου 2020

 Σε συνέχεια της συμμετοχής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στο πρόγραμμα «Ο δρόμος του ταχυδρόμου, ενώνοντας τα φαράγγια» το οποίο πραγματοποιείται από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος και την Πρωτοβουλία για την πολιτισμική κληρονομιά σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, την υποστήριξη του ΚΠΕ Βάμου, των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Χανίων και το Δ. Σφακίων και χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο, σας καλεί να δηλώσετε συμμετοχή στην πιλοτική επιμορφωτική δράση: «Παρουσίαση του προγράμματος και κάποιων δράσεων γύρω από το πρόγραμμα του ταχυδρόμου» στα Σφακιά, στις 29 Νοεμβρίου 2020. Για συμμετοχή πατήστε ΕΔΩ έως την Τετάρτη 28/11/20.

Το πρόγραμμα της ημέρας δράσης περιλαμβάνει μεταφορά από και προς τα Σφακιά,  περπάτημα στα Σφακιά μέχρι 3 ώρες σύνολο, διακοπή για μεσημεριανό και συζήτηση –αξιολόγηση.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ακριβές πρόγραμμα θα ενημερωθείτε μετά τη δήλωση συμμετοχής. Με την δήλωση συμμετοχής σας θα σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε στα θέματα που θίγει το πρόγραμμα μέχρι την εκδρομή μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας.



Σύντομη περιγραφή του προγράμματος:

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης του παλιού μονοπατιού του αγροτικού ταχυδρόμου στην περιοχή των Σφακίων, προωθεί την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα την ανάδειξη καινοτόμων τρόπων απασχόλησης (ξεναγήσεις ερμηνείας) οι οποίοι όχι μόνο αντιμετωπίζουν με σεβασμό το φυσικό περιβάλλον αλλά ενισχύουν και την περιβαλλοντική συνείδηση. Στα πλαίσια αυτά είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις πολιτικές της αειφόρου (βιώσιμης) ανάπτυξης όπως ορίζονται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και την εγχώρια νομοθεσία ( Ν. 4447/2016 (ΦΕΚ 241/Α/23-12-2016). 

Μέσω του μονοπατιού ενοποιούνται τα χωριά των Σφακίων σε ένα κοινό δίκτυο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και αναδεικνύεται το κοινό γεωμορφολογικό, οικοσυστημικό  και πολιτιστικό περιβάλλον τους. Με αφορμή τον άνθρωπο που διέσχιζε όλα τα χωριά σε μία μέρα ως συνεκτικός κρίκος επικοινωνίας, θα θέλαμε να αναδείξουμε την μοναδικότητα και την βιοποικιλότητα της περιοχής μέσα στα πλαίσια του ορεινού κρητικού πολιτισμού για εκπαιδευτικές και τουριστικές χρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο η περιοχή των Σφακίων μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο συζητήσεων, διαδρομών αφενός γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά και αφετέρου, και κυριότερα, για το πώς το ιδιαίτερο οικοσύστημα των φαραγγιών και της θάλασσας επηρέασε όλη την ζωή των κατοίκων. 

Επιπλέον ακολουθώντας τα χνάρια της πολιτικής που περιγράφει η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του RIS 3 Crete  για την στρατηγηγική έξυπνης εξειδίκευσης όπου εμπλέκονται δημόσια διοίκηση, ερευνητικοί φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις στα θέματα πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψιν του τον στόχο της περιφέρειας για “την εδραίωση του πολιτιστικού –τουριστικού συμπλέγματος ως ανταγωνιστικού, με στοιχεία μοναδικότητας και αυθεντικότητας στο διεθνή χώρο” αλλά και “την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού” για μια δυναμική και βιώσιμη Κρήτη. To στοιχείο της καινοτομίας είναι επίσης σημαντικό στοιχείο της πρότασης μιάς και η εμπλοκή των κατοίκων, οι νέες τεχνολογίες, οι μέθοδοι ξενάγησης αλλά κυρίως η αντίληψη των οικοσυστημικών υπηρεσιών που προσφέρει η περιοχή αποτελούν το κύριο σώμα της πρότασης. 

Επειδή η γνώση είναι η βάση για την προστασία, όσο αφορά στο 7° ΠΔΠ – το γενικό Ενωσιακό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον που ισχύει έως το 2020 και τους στόχους τους οποίους θέτει, θεωρήσαμε ότι το εκπαιδευτικό κοινό είναι η ελπίδα για την βιωσιμότητα του τόπου. Το πρόγραμμα προσπαθεί να ανοίξει έναν διάλογο γύρω από την αλληλεπίδραση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με στόχο την γνώση, την εκτίμηση αλλά και την προστασία τους. Έτσι εντάσσουμε στο πρόγραμμα βιωματικές δραστηριότητες και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού ώστε να μείνει και να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού Χανίων.  

Παράλληλα γνωρίζοντας πως η περιοχή των Σφακίων έχει μια τουριστική υποδομή το πρόγραμμα βρίσκεται σε άμεση εναρμόνιση με  τη Χάρτα για τον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη του 1995 στο Λανθαρότε της Ισπανίας, αφού μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης πεζοπορικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού, υποστηρίζοντας και προωθώντας την τοπική κοινότητα, την πολιτιστική της κληρονομιά  και την τοπική οικονομία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου