Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου προγραμματίζει την υλοποίηση περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών διαδικτυακών προγραμμάτων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.
Τα προγράμματα αυτά θα είναι διάρκειας 1-2 διδακτικών ωρών, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες των μαθητών και θα υλοποιούνται στο χώρο της διαδικτυακής σχολικής τάξης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί είναι τα εξής:
1) «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!». Στόχος του Προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές-τριες με την έννοια και τη σπουδαιότητα της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, απορριμμάτων. Να μάθουν τι και πως πρέπει να ανακυκλώνουν, και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. (Επαναχρησιμοποίηση υλικών για την κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων - Εξοικονόμηση πόρων).
2) «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό». Στόχος του Προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές την αναγκαιότητα, την εξοικονόμηση - ορθή χρήση και την προστασία του νερού στη φύση, τόσο για το ανθρωπογενές όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
3) «Η Κλιματική Αλλαγή κι εμείς». Στόχος είναι να συζητήσουμε για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην καθημερινή μας ζωή και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αλλαγή καταναλωτικών και κυκλοφοριακών συνηθειών, τρόπους προστασίας και αύξησης των αποθεμάτων νερού και των χώρων πρασίνου, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
4) «Μεσόγειος: Η θάλασσα που μοιραζόμαστε». Στόχος του νέου αυτού προγράμματος του ΚΠΕ Βάμου είναι η γνωριμία των μαθητών με τη θαλάσσια ζωή και την βιοποικιλότητα της, η αναγνώρισης της οικολογικής αξίας της θάλασσας κι ιδιαίτερα της Μεσογείου, η ευαισθητοποίησή τους για τα προβλήματα της θαλάσσιας ζωής κι η ενεργοποίησή τους για την αντιμετώπισή τους. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συμβολή του ΚΠΕ Βάμου στη Δεκαετία του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που ξεκινάει το 2021.
5) «Βόλτα 5.500 χρόνων στα Χανιά». Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η γνωριμία με την Παλιά Πόλη των Χανίων, τα μνημεία και την ιστορία τους, η συνειδητοποίηση της αξίας της και της ανάγκης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος, η αναζήτηση τρόπων προστασίας της.
6) «Περπατώ εις το Δάσος». Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με το δάσος, η συνειδητοποίηση της αξίας του κι η αναζήτηση τρόπων προστασίας του δάσους.
7) «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη». Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την Ελιά και το Λάδι, η αναγνώριση της αξίας τους στη φύση, τον πολιτισμό, την υγεία κι η προώθηση υγιεινών τρόπων διατροφής με βάση την κρητική και μεσογειακή διατροφή.
8) «Το σχολείο μας πρασινίζει: αρώματα, χρώματα, γεύσεις στο σχολικό κήπο». Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάδειξη της σημασίας των χώρων πρασίνου και της τοπικής χλωρίδας για τη φύση, την οικολογική ισορροπία και την υγεία και η δημιουργία σχολικών κήπων.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι για μαθητές 5-18 ετών όλων των εκπ/κών δομών (Κατάλληλα προσαρμοσμένων κατά περίπτωση).
Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση εδώ μέχρι την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Αίτηση καλούνται να υποβάλουν ξανά, εφόσον το επιθυμούν, και οι εκπαιδευτικοί που είχαν υποβάλει για τα δια ζώσης προγράμματα που ακυρώθηκαν λόγω συνθηκών.
Οι Υπεύθυνες/οι Σχολικών Δραστηριοτήτων καλούνται να κατατάξουν κατά σειρά προτεραιότητας και να στείλουν τον κατάλογο των αιτήσεων της Διεύθυνσής τους στο ΚΠΕ έως την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021.
Προτεραιότητα για συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα έχουν α) όσοι συμμετέχουν σε Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου και β) όσοι ενδιαφέρονται για να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν επίσης και εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ερευνητικές εργασίες στο Γενικό Λύκειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου