Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA 2000 και Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης

 Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000» η 21η Μαΐου – EurActiv.gr



Δύο σημαντικές Ημέρες συμπίπτουν σήμερα, 21 Μαΐου: Η Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA 2000 και η Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης. Έρχονται να συμπληρώσουν η μία την άλλη, η μεν Ημέρα NATURA 2000 να αναδείξει τους σημαντικούς προστατευόμενους βιότοπους της Ευρώπης, η δε Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης είναι μια παγκόσμια Ημέρα Δράσης και προώθησης της εκπαίδευσης στην ύπαιθρο, κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνεται, σε μικρές ομάδες, και σε περιοχές NATURA 2000.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA 2000 ορίστηκε η 21η Μαΐου γιατί την ημέρα αυτή το 1992 εγκρίθηκαν τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους όσο και το πρόγραμμα LIFE. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους μαζί με την Οδηγία για την Προστασία των Πουλιών έγιναν η βάση για τη δημιουργία του Δικτύου NATURA 2000 για τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ευρώπης. Το 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών όρισαν την 21η Μαΐου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA 2000”.
Στις περιοχές NATURA 2000 περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές φυσικές περιοχές στη χώρα μας γιατί είναι βιότοποι σπάνιων και απειλούμενων ειδών ζώων (πχ ο γυπαετός σε ορεινές περιοχές των Χανίων ή η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta στη Ζάκυνθο αλλά και σε βόρειες ακτές των Χανίων) και φυτών (όπως αρωματικά φυτά και άλλα σπάνια είδη φυτών στα Λευκά Όρη), αποτελούν «φαρμακεία της φύσης» προσφέροντάς μας πολύτιμους φυσικούς πόρους αλλά και τα αποθέματα του νερού των Χανίων πχ που προέρχονται από τα Λευκά Όρη και διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο τόσο στην οικολογική ισορροπία όσο και στην οικονομία, τη γεωργία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς συνδέονται με πλήθος μύθων, παραδόσεων, μνημείων και ιστορικών γεγονότων της τοπικής ιστορίας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 της Κρήτης (δείτε και βίντεο εδώ) και θα πάρει κι αρκετές ιδέες για εκπαιδευτικές εκδρομές και δραστηριότητες Υπαίθριας Εκπαίδευσης.
Κι επειδή αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους καταστροφής από ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες που ξεπερνούν τα όρια αντοχής τους, είναι σημαντικό, εκπαιδευτικοί, μαθητές και τοπική κοινωνία να τις γνωρίσουν μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην προστασία τους.
Η Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης θα πρέπει να καθιερωθεί σε τακτική βάση, να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση εκπαίδευσης με στόχο την επαφή των μαθητών με τη φύση σε εβδομαδιαία και καθημερινή τελικά βάση, προσφέροντας ηρεμία, μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητών στη μάθηση, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και ενθάρρυνση της συνεργασίας σε ομάδες.
Πολλά μαθήματα μπορούν να γίνονται έξω στη φύση (αλλά και σε ελεύθερους χώρους του σχολείου ή της γειτονιάς) συνδέοντας το σχολείο με τη φύση.
Πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπορούν να υλοποιηθούν στη φύση (αλλά και σε πολιτιστικούς χώρους όπως πχ στην Παλιά Πόλη των Χανίων για την οποία υπάρχει κι εφαρμογή για τάμπλετ ή κινητά από το ΚΠΕ Βάμου που μπορεί να αξιοποιηθεί) όπως πχ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου