Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Σεμινάριο του ΚΠΕ Βάμου με θέμα Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων ΠΕ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, οργάνωσε διήμερο Σεμινάριο την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση»
Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η ευαισθητοποίηση για την Κλιματική Αλλαγή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες, η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πυρκαγιές που καίνε επί μήνες την Αυστραλία και τον Αμαζόνιο με τραγικές συνέπειες κι επιπτώσεις τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για τους ανθρώπους, την επιβίωσή τους, την υγεία και την οικονομία, είναι ζητήματα που απασχολούν όλο τον πλανήτη και προβληματίζουν μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Στόχοι ήταν, η συζήτηση για τη συμβολή του σχολείου και της εκπαίδευσης γενικότερα στην προσαρμογή και αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η γνωριμία με εκπαιδευτικά εργαλεία και τρόπους δράσης στο σχολείο σχετικά με το θέμα αυτό.  Στο Σεμινάριο αυτό συμμετείχαν 40 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης, που υλοποιούν ή ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το μεγάλο θέμα της εποχής μας, την Κλιματική Αλλαγή.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι από το ΚΠΕ Αρχανών
   Η πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου έγινε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΚΠΕ Βάμου για την Κλιματική Αλλαγή. Ακολούθησε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι (κυνήγι θησαυρού) για την Κλιματική Αλλαγή από την Έλενα Φανιουδάκη (μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Αρχανών) και την Ολυμπία Κανδύλα (επιστημονική συνεργάτης του ΚΠΕ Αρχανών). Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις από το Νηπιαγωγείο Στερνών (Δέσποινα Τζιάκη και Δάφνη Τσώτου) και το Λύκειο Βάμου. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ήλιε μου, ήλιε σου» από την ομάδα Χανίων της Greenpeace (Αφροδίτη Στρατή, Άννα Νομικού, Φοιτήτριες τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος. Κωνσταντίνα Σταθοπούλου, Φοιτήτρια τμ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων). Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση που κατέληξε ομόφωνα στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι Δήμοι στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών τόσο των σχολείων όσο και φτωχών οικογενειών αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων. Η νομοθεσία πλέον το επιτρέπει και στην Ελλάδα, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες φωτοβολταϊκών σε στέγες σχολείων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, κάτι που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν και στη χώρα μας με την ηλιοφάνεια που διαθέτει.
Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ
Η δεύτερη ημέρα του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων. Στην αρχή μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον οικολογικό λόγο και τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. «Η κρίση που αντιμετωπίζουμε έχει λιγότερο να κάνει με τη φύση ή το περιβάλλον και περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και συμπεριφερόμαστε στον κόσμο. Κακοποιούμε τη Γη κατά τρόπο ανεύθυνο και ανίερο. Εάν δεν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, εάν δεν μεταμορφώσουμε οικειοθελώς τη συνήθεια της υπερκατανάλωσης, τότε θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αντί τις αιτίες τους», ανέφερε. 
Στη συνέχεια, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για την κλιματική κρίση, μέσα από επιστημονικά δεδομένα της NASA, αναλύοντας σχετικά γραφήματα και τονίζοντας την αναγκαιότητα της λήψης άμεσων μέτρων και στις σχολικές μονάδες, δίνοντας σχετικά παραδείγματα από τις περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαιο πως η ίδρυση νέων ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να δώσει το έναυσμα για ουσιαστική ευαισθητοποίηση των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την εξοικονόμηση πόρων και τη στροφή προς ήπιες μορφής ενέργειας, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα του άνθρακα στον πλανήτη μας, 
Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με την Ασπασία Βασιλάκη
Αμέσως μετά, ο επιστημονικός συνεργάτης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), Δρ Ιωάννης Βουρδουμπάς, με βάση την πολυετή εμπειρία του, ως Καθηγητής στο ΤΕΙ Κρήτης, ανέπτυξε το θέμα: «Η Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Αύξηση των Ανισοτήτων», παρουσιάζοντας δεδομένα και προκαλώντας γόνιμο προβληματισμό για τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι οποίες εντείνονται με το πέρασμα των χρόνων και θα καθορίσουν τις κοινωνίες του μέλλοντος. 

Ακολούθησε εργαστήριο για τη δημιουργική γραφή με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Ασπασία Βασιλάκη, έχοντας στο επίκεντρο την ενέργεια και εκπαιδευτικό παιχνίδι με την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βάμου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίδειξη της φορητής μονάδας που κατασκεύασε η ΟΑΚ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά κύτταρα 270 Watt με τη χρήση μπαταρίας και αντιστροφέα τάσης για την κάλυψη αναγκών φωτισμού και απαιτήσεων λειτουργίας οικιακών συσκευών.

Το Σεμινάριο έκλεισε με την περιήγηση των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την ταινία του σκηνοθέτη Ιωάννη Σμαραγδή, “El Greco”, η Έκθεση της Εικαστικού Πέπης Χατζηδάκη με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες», αλλά και η Έκθεση Αγιογραφίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Σύγχρονης Εικονογραφικής Τέχνης, το οποίο διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), σε συνεργασία με την ΟΑΚ.  Τέλος, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο οικολογικό καλντερίμι της ΟΑΚ, όπου ενημερώθηκαν για τη γενικότερη περιβαλλοντική δράση του Ιδρύματος, καθώς και στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της ΟΑΚ.
Η παρουσίαση από τη Greenpeace
Στα καλντερίμια της ΟΑΚ με τον Αντώνη Καλογεράκη

Φωτοβολταϊκό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου