Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Δράση για τη Διεθνή Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου οργάνωσε στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων δράση την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, από τις 8.30 π.μ έως τις 1 μμ, στην περιοχή του Έλους Χανίων.

Στη δράση αυτή που έγινε στο Έλος Κισάμου πήραν μέρος 46 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί της Β’ τάξης και των Ε1 και Ε2 τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου. Επισκέφθηκαν τον Πλάτανο που έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης καθώς και το εκκλησάκι και το μουσείο στο Βλάτος καθώς και τη Λίμνη Έλους Κισάμου, όπου παρατήρησαν την απουσία πλέον του νερού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Στόχοι της δράσης είναι να γνωρίσουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί τη σημασία των υγροτόπων (στην περιοχή υπάρχει μικρός υγρότοπος) και του φυσικού περιβάλλοντος τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την οικολογική ισορροπία. Παράλληλα, να μάθουν να εργάζονται σε ομάδες παρατηρώντας και καταγράφοντας το περιβάλλον και τα προβλήματά του και να προβληματιστούν γι’ αυτά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γιορτάζεται με εκδηλώσεις και δράσεις μεταξύ 14 και 26 Οκτωβρίου σε ανάμνηση της Συνόδου της Τιφλίδας, της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που οργανώθηκε από την UNESCO και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) το 1977. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προτάθηκε μετά το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο Βανκούβερ του Καναδά με υπογραφές ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών. Η έκκληση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι διαθέσιμη και στα Ελληνικά. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι η οργάνωση εκδηλώσεων για να προωθηθεί η σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, να εστιάσουμε στην ποικιλία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένας διασυνδεδεμένος και αλληλεξαρτούμενος κόσμος. Να αντιληφθούμε τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, να επηρεάσουμε τις στάσεις και την ατομική και συλλογική συμπεριφορά. Να γίνουν οι άνθρωποι ενήμεροι πρωταγωνιστές της αλλαγής προς κοινωνίες περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον, πιο βιώσιμες και πιο δίκαιες.
Το βιντεάκι από τη δράση μπορείτε να το δείτε και στο You Tube; εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου