Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Χελιδονίσματα στη λίμνη της Αγιάς

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε στη δράση «Χελιδονίσματα» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018  το πρωί.
Η σημερινή δράση του ΚΠΕ Βάμου για τα "Χελιδονίσματα" έγινε στη λίμνη της Αγιάς των Χανίων. Τα "Χελιδονίσματα" οργανώνονται για την υποδοχή των χελιδονιών την άνοιξη από την Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε 35 περιοχές της Ελλάδας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα αποδημητικά πουλιά και για το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι υγρότοποι στο μεγάλο ταξίδι των αποδημητικών πουλιών από την Αφρική στην Ευρώπη αυτή την εποχή κι αντίστροφα το φθινόπωρο, όταν εγκαταλείπουν την Ευρώπη και το βορρά ταξιδεύοντας προς θερμότερες περιοχές της Αφρικής για να ξεχειμωνιάσουν. Σε αυτό το μεγάλο ταξίδι των αποδημητικών πουλιών, η λίμνη της Αγιάς αποτελεί την πρώτη στάση σε ευρωπαϊκό έδαφος (και την τελευταία στάση πριν φύγουν στην Αφρική το φθινόπωρο). Στη λίμνη της Αγιάς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια κι απειλούμενα με εξαφάνιση.
Εκτός από παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και κιάλια, μαθητές κι εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας κατασκεύασαν στις όχθες του υγρότοπου μαγνητάκια από ξύλο με εικόνες από τα 5 είδη χελιδονιών της Ελλάδας.
Τις ίδιες περίπου ώρες στη λίμνη της Αγιάς βρέθηκαν άλλο ένα σχολείο από την Αίγινα και μαθητές από ένα δημοτικό σχολείο και έναν παιδικό σταθμό των Χανίων. Αρκετοί είχαν την ευκαιρία να δουν κορμοράνους, κύκνους και φαλαρίδες με το τηλεσκόπιο και τα κιάλια, ενώ κάποιοι εντόπισαν κι έναν βουβαλοβάτραχο (εισαγόμενο είδος από την Αμερική που δημιουργεί πρόβλημα ανατρέποντας την οικολογική ισορροπία στην περιοχή) αλλά και χελώνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου