Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

        Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εισαγωγικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, με τη συμμετοχή συνολικά 41 ατόμων.
      Το Σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και  σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
        Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση και παιδαγωγική στήριξη εκπαιδευτικών που  αναλαμβάνουν Προγράμματα Π.Ε. και όσων πολιτών ή εκπαιδευτικών ενδιαφέρονται να προωθήσουν δράσεις Π.Ε. εντός κι εκτός σχολείου. Στόχος ήταν να γνωρίσουν τα προγράμματα του ΚΠΕ Βάμου και των άλλων ΚΠΕ της Κρήτης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Π.Ε., καθώς και παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να αξιοποιήσουν στο σχολείο τους (ή σε δράσεις εκτός σχολείου) στη διάρκεια του Προγράμματος Π.Ε., να τις δοκιμάσουν οι ίδιοι στην πράξη και να είναι σε θέση να σχεδιάσουν την ένταξή τους στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων Π.Ε.. Έτσι θα εμπλουτίσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους, θα μπορούν να έχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα βοηθούν τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση μαθητών  και πολιτών.
        Στη διάρκεια του Σεμιναρίου παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και των άλλων ΚΠΕ της Κρήτης (Ανωγείων, Αρχανών, Ιεράπετρας), τα Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζουν τα ΚΠΕ της Κρήτης καθώς και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν σε σχολεία. Παράλληλα, έγιναν βιωματικά εργαστήρια α) Δημιουργικής Γραφής με τη συγγραφέα Ζοέλ Λοπινό,  β) για το μύθο του Ερυσίχθονα – αξιοποίηση μυθολογίας και πολιτισμού στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με την Ειρήνη Γαβριλάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, γ) Σχεδιασμού Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΠΕ Χανίων Ελένη Καβαζίδου και μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου