Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Απολογιστική Συνάντηση Τοπικού Δικτύου Σχολικών ΚήπωνΤο Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», ΑΠ 7 που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, οργάνωσε Απολογιστική Συνάντηση Εκπαιδευτικών του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένας κήπος στο σχολείο μου» την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, το απόγευμα, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο) στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
Στη Συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν εργασίες και δράσεις 24 σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που αφορούσαν τον εξωραϊσμό του σχολικού χώρου και τη δημιουργία σχολικών κήπων.
Στο Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένας κήπος στο σχολείο μου» που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου αυτή τη σχολική χρονιά (πρώτη της λειτουργίας του Δικτύου) συμμετείχαν 33 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων με 86 εκπαιδευτικούς και 1.140 μαθητές και 14 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με 26 εκπαιδευτικούς και 410 μαθητές.
Τη σχολική χρονιά αυτή σε όλα αυτά τα σχολεία έγιναν δράσεις ενημέρωσης των μαθητών για τη χλωρίδα της Κρήτης, για τα απειλούμενα φυτά, για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ενώ φυτεύτηκαν κήποι σε παρτέρια κι ελεύθερους χώρους στις σχολικές αυλές αλλά και σε παλέτες, γλάστρες και τελάρα με αρωματικά φυτά αλλά και λαχανικά.
Παράλληλα, το ΚΠΕ Βάμου:
  • Εκτύπωσε τρίπτυχο φυλλάδιο για το Δίκτυο,
  • Εκτύπωσε αφίσα για τα απειλούμενα φυτά της Κρήτης,
  • Εκτύπωσε αφίσα για την υγιεινή διατροφή (Πότε πρέπει να τρώμε τι, ώστε να τρώμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά)
  • Οργάνωσε Σεμινάριο επιμορφωτικό στην έναρξη της λειτουργίας του Δικτύου και Απολογιστική Συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς του Δικτύου.
  • Σχεδίασε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους σχολικούς κήπους το οποίο υλοποιήθηκε σε αρκετά σχολεία με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών των σχολείων και των εκπαιδευτικών της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου.
  • Μοίρασε με τη βοήθεια του Δασαρχείου φυτά στα σχολεία του Δικτύου.
Στόχος της Απολογιστικής Συνάντησης ήταν να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών κι απόψεων για τους σχολικούς κήπους και για τη δράση του Δικτύου, να εκφραστούν προτάσεις και ιδέες για το μέλλον του Δικτύου, να υπάρξει γενικότερος προβληματισμός για την ανάγκη επέκτασης των σχολικών κήπων σε όλα τα σχολεία, έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα κι η ατμόσφαιρα του σχολείου, μέσα από την παρουσία της φύσης στο σχολικό χώρο, μέσα από την ενεργοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τη φροντίδα και την αλλαγή του χώρου του σχολείου. Παράλληλα, η ενθάρρυνση δημιουργίας σχολικών κήπων μπορεί να αποτελέσει κι ένα παράδειγμα συνεργασίας, ομαδικότητας, ανάληψης πρωτοβουλιών, στοιχείων απαραίτητων σε κάθε ενεργό πολίτη που έχει ανάγκη η δημοκρατία.

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου


Ποντικάκης Φώτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου