Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Μια ψηφίδα αφηγείται… (Αξιοποιώντας παλιά υλικά για τη δημιουργία ψηφιδωτών) 
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, οργανώνει Δράση εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης ενηλίκων με τίτλο «Μια ψηφίδα αφηγείται… (Αξιοποιώντας παλιά υλικά για τη δημιουργία ψηφιδωτών)» στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων (δίπλα στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων) την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, από τις 5.30 μμ έως τις 8.30 μμ.
Η δράση αυτή οργανώνεται στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: Ανακυκλω-SOS-τε!» και εντάσσεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Στόχος της δράσης, στην οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ενήλικες πολίτες,  είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μείωση των απορριμμάτων μέσα από την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση υλικών που δε χρειαζόμαστε πια όπως πλακάκια και άλλα υλικά που περίσσεψαν από οικοδομικές εργασίες.
Στη συγκεκριμένη δράση θα υπάρχει θεωρητική και βιωματική προσέγγιση της τέχνης του ψηφιδωτού (από την Ειρήνη Γαβριλάκη,  Αρχαιολόγο, ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Τμηματάρχη Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) μέσα από την παρουσίαση της Ιστορίας, της θεματολογίας και των τεχνικών του ψηφιδωτού. Θα ακολουθήσουν προτάσεις για τη μύηση των παιδιών στον κόσμο των ψηφιδωτών και την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία μέσα από την τέχνη αυτή. Στο εργαστήριο που θα ακολουθήσει (με τη συνδρομή του Ηλία Μιχαλογιάννη, Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων τέχνης της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χανίων και των Νηπιαγωγών Μιχαλογιάννη Ιωάννας και Περουλάκη Ειρήνης) θα δημιουργηθούν ψηφιδωτά αισθητικού και λειτουργικού χαρακτήρα από τους εκπαιδευτικούς και πολίτες που θα συμμετέχουν, με τη χρήση υπολειμμάτων από πλακάκια από οικοδομικές εργασίες.
Στη σημερινή περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης επιβάλλεται να αναζητηθούν τρόποι μείωσης των απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης υλικών αντί αυτά να καταλήγουν στις χωματερές. Μια τέτοια πρόταση είναι και η αξιοποίηση υλικών που περισσεύουν από οικοδομές όπως τα πλακάκια για τη δημιουργία ψηφίδων για ψηφιδωτά καλλιτεχνικά έργα. Πρόκειται για μια πανάρχαιη παράδοση αξιοποίησης υλικών από τη φύση στην τέχνη του ψηφιδωτού που θέλουμε να περάσει και στις επόμενες γενιές. Οι αιτήσεις συμμετοχής στην δράση γίνονται ηλεκτρονικά, πατώντας εδώ.


                                                                                   
Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου


Ποντικάκης Φώτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου